Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Economia românească iese din recesiune
Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011.
Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, apreciază ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi, pe de altă parte, discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică, noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înţelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut", a explicat Florin Georgescu. Ministrul finanţelor a precizat că a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional că defi-citul bugetului general consolidat la şase luni s-a înscris în parametrii negociaţi, iar o altă ţintă atinsă a fost înca-drarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru jumătatea anului.
Agricultura şi sectorul IT&C au temperat scăderea economică
Ministerul Finanţelor a precizat că economia românească a intrat în recesiune, întrucât intervalul ianuarie - martie 2012 a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere, compa-rativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%, dar scăderea a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor (2,2%). România s-a aflat în recesiune tehnică şi în perioada 2008-2011, pentru doi ani şi jumătate.