Autoritatea sanitar-veterinară susține că România se găsește „într-o zonă de evoluţie favorabilă” în privința pestei porcine africane, având în vedere că în prezent mai sunt active doar 25 de focare,
Economia românească, într-o recesiune uşoară
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a declarat că actuala situaţie de recesiune este efectul faptului că "în România se munceşte puţin".
Potrivit datelor anunţate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, produsul intern brut al României în trimestrul I din acest an a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu ultimul trimestru din 2011. În aceste condiţii, ţara a intrat în recesiune tehnică, întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a produsului intern brut (PIB). Prognoza interimară de primăvară publicată de Comisia Naţională de Prognoză arată însă că România va încheia anul 2012 cu o creştere a economiei de 1,7%. La rândul său, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a declarat că economia românească va înregistra un avans de 1,5% în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei, care indicau o creştere a produsului intern brut de 1,8% în 2012. Avem cel mai mic număr de salariaţi la mia de locuitori Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a explicat uşorul regres al economiei româneşti prin faptul că "avem cel mai mic număr de salariaţi la mia de locuitori din toată Uniunea Europeană". "Munca nu dă roadele pe care le aşteptăm cu toţii. Până când munca nu se va schimba, până când munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1-0,2", a spus Adrian Vasilescu. Reprezentantul BNR a subliniat, totodată, că nu este nici o legătură între cursul de schimb şi uşoara recesiune a economiei, afirmând că "leul se dovedeşte mai rezistent decât monedele din ţările vecine".