Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Economia subterană în România: 33% din PIB
Economia subterană din România reprezintă 33% din PIB - 46 de miliarde de euro în 2008, se arată în studiul Visa Europe, realizat de către compania A. T. Kearney şi dr. Friedrich Schneider, profesor în economie şi şef de catedră al Departamentului de Economie din cadrul Universităţii Johannes Kepler din Linz, Austria, prezentat ieri la Bucureşti. Este a doua dezbatere a studiului, după cea prezentată recent la Bruxelles.
Cu o valoare estimată la 2.000 de miliarde de euro, economia subterană din Europa a atins un nivel considerabil - situându-se între 10% din produsul intern brut (PIB) în Marea Britanie şi aproape 40% în unele ţări din Europa Centrală şi de Est. Studiul evaluează structura, sfera de aplicare şi efectele economiei subterane în şase ţări, alese datorită culturii şi stadiilor de dezvoltare diferite: Germania, Italia, Spania, Polonia, Turcia şi România. Conform studiului, economia subterană din România reprezintă 33% din PIB - 46 de miliarde de euro în 2008. România înregistrează valori ridicate ale economiei subterane în majoritatea industriilor. În producţie, construcţii, comerţ (distribuţie, dar şi retail), economia subterană depăşeşte o treime din contribuţia la PIB a sectorului, dar aceasta este mult mai extinsă în alte domenii precum transport, hoteluri/restaurante. Cazurile tipice ţin de deţinerea mai multor locuri de muncă, dintre care o parte sunt la negru, larga răspândire a muncii şi plăţii la negru în domeniul servi-ciilor: de la zugrăvit, îngrijirea copiilor, meditaţii şcolare, servicii medicale, mergând până la dez-voltarea de pagini web. România prezintă o serie de caracteristici specifice care încurajează dimensiunea şi sfera de aplicare a economiei subterane. Printre acestea se numără nivelul ridicat al contribuţiilor sociale plătite de angajator şi de angajat, cadrul legislativ complex şi instabil care îngreunează plata impozitelor.