Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
EducaTIFF - Săptămâna Filmului pentru Elevi, la Cluj-Napoca
O săptămână va fi dedicată elevilor de către organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), prin proiectarea unei selecţii de filme special alese pentru copiii de vârstă şcolară, la Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca.
TIFF, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, continuă în Cluj acţiunile educative şi de susţinere a filmului, dincolo de perioada în care este organizat festivalul care are loc la începutul lunii iunie. Evenimentul face parte din programul de educaţie cinematografică iniţiat de festival şi care se numeşte EducaTIFF, conform unui comunicat al organizatorilor.
„Săptămâna Filmului pentru Elevi“ va avea loc în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, care va proiecta o selecţie de 14 filme special făcută pentru copiii din clasele gimnaziale - pe diferite categorii de vârstă, precum şi pentru cei din învăţământul liceal. Filmele au fost alese în aşa fel încât să răspundă unor gusturi cât mai diverse, dintre filme de ficţiune, documentare sau de animaţie ce au participat la festivaluri internaţionale şi care tratează subiecte importante pentru educaţia cinematografică a tinerilor.
Astfel, pot fi vizionate „Calea Împăratului“ (Franţa, 2005; vârsta 8^) recompensat cu Premiul Oscar în 2006; „Şcoala noastră“ (România-Elveţia-SUA, 2011; vârstă 11^) un film selectat la peste 50 de festivaluri din lume.
Alte filme din programul EducaTIFF sunt „Tom Sawyer şi Huck Finn“, filmul de animaţie „Călătoria lui Chihiro“, realizat de un regizor japonez, care are ca protagonistă o fetiţă de 10 ani, „Fetiţa cu vulpea“, „Băiatul cu bicicleta“.
Sunt şi filme pentru adolescenţi cum ar fi „Exploratorul“, film dedicat marelui om de ştiinţă Emil Racoviţă, întemeietorul primului Institut de Speologie din lume şi unul dintre părinţii fondatori ai învăţământului academic de limbă română din Transilvania. Celălalt film este „Crulic“, al regizoarei clujence Anca Damian, care spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ce arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în Varşovia. Filmul a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animaţie, distincţie echivalentă unui Oscar pentru animaţie, dar şi multe premii importante la alte festivaluri de renume. Accesul la eveniment se face pe baza unui bilet la preţ redus, în valoare de 5 lei. Pentru elevii de la şcoli speciale sau de la şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită şi se face în baza unei rezervări, conform Agerpres.