Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Efectele dispariţiei şcolilor profesionale
"Mai ales în mediul rural este o zonă mare de forţă de muncă care ar trebui reşcolarizată. Dar cine să-i şcolească, unde sunt maiştrii, profesorii de la fostele şcoli profesionale?", a atras atenţia oficialul BNR.
Slaba pregătire a forţei de muncă din România contribuie negativ, an de an, la produsul intern brut potenţial, atrage atenţia Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale. "Acum două săptămâni, a fost în România o echipă mare a FMI şi a Băncii Mondiale, iar vicepreşedintele Băncii Mondiale sublinia, în cuvântarea sa, că ţările din Europa Centrală şi de Est au eşuat în învăţarea continuă a forţei de muncă. Dacă ne referim la cazul ţării noastre, ar fi mai multe motive care stau la baza acestei situaţii. Vina este atât a sectorului privat, pentru că nu vrea să dea bani pentru reşcolarizare, dar vina este şi a sectorului de stat, pentru că a renunţat prea uşor la şcolile profesionale, vocaţionale, cele de meserii. Mai ales în mediul rural este o zonă mare de forţă de muncă care ar trebui reşcolarizată în domeniul serviciilor, cel industrial, al turismului sau construcţiilor. Dar cine să-i şcolească, unde sunt maiştrii, profesorii de la fostele şcoli profesionale?", a spus Valentin Lazea la un seminar pe teme economice. Stăm rău la productivitatea muncii Economistul-şef al BNR a subliniat, totodată, că problema pregătirii forţei de muncă este una mult dezbătută la conferinţe, dar care continuă să rămână la stadiul de discuţii. "Tare mi-e teamă că o spunem în conferinţe şi rămâne doar o temă de conferinţe, cum se întâmplă de obicei. (...) Dacă România nu-şi arată creşterea potenţială, una dintre principalele piedici este factorul forţă de muncă. România are un potenţial de creştere economică de 2-2,5% pe an, iar principala contribuţie aici o au capitalul şi productivitatea muncii. Dacă nu vom face nimic cu oamenii care trebuie specializaţi sau respecializaţi, oameni care au în general 30-40 de ani, vom continua să pierdem mult la capitolul productivitatea muncii şi, implicit, la PIB", a arătat oficialul BNR.