Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Efectele economice ale unui dolar mai puternic
Moneda euro s-a tranzacţionat marţi sub pragul simbolic de un dolar, marcând un minimum al ultimilor 20 de ani. Economiştii români spun că aprecierea dolarului ar putea determina creşterea preţului la carburanţi, costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe pieţele internaţionale în dolari şi o presiune suplimentară asupra leului românesc.
Moneda euro a coborât din nou, pe pieţele internaţionale, sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii.
Marţi dimineaţă, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9930 dolari, „din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa”, potrivit unei analize Reuters, citată de Agerpres.
De la introducerea sa în circulaţie în 1999, euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie, observă sursa citată, a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.
Dolarul american a fost mai scump marţi şi în raport cu leul, cursul afişat de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, faţă de 4,8851 lei pentru un euro.
În ceea ce priveşte aprecierea dolarului în raport cu leul românesc, analiştii români spun că aceasta a fost determinată, în principal, de dinamica cursului euro/ dolar.
„Evoluţia a fost determinată de o serie de factori, printre care perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetară din SUA şi zona euro, acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice, gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale şi viitorul arhitecturii monetar-financiare internaţionale, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice şi consecinţelor acestora - inclusiv separarea între lumea euroatlantică (din care face parte şi România) şi blocul reprezentat de Rusia, China, Iran şi alte economii emergente”, susţine Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică la Banca Transilvania, citat de Agerpres.
Printre consecinţele deprecierii leului românesc raportat la dolarul american se numără, potrivit analistului economic, „creşterea facturilor la carburanţi în perioada imediat următoare”.
În acelaşi timp, Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, spune că un dolar mai puternic va duce la „costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe pieţele internaţionale în dolari, deci o inflaţie importată mai ridicată”, precum şi la „adâncirea deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, care ar putea pune presiuni suplimentare de depreciere asupra monedei naţionale”.
De asemenea, vor fi „costuri mai mari de rambursare a datoriei publice”. (O. N.)