Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Eforturi pentru ajutorarea civililor din Gaza
La aproape o lună de la atacul Hamas din 7 octombrie, armata israeliană își continuă ofensiva în Fâșia Gaza cu scopul declarat de a destructura organizația teroristă palestiniană. Operațiunea are, însă, și victime din rândul populației, a cărei situație dramatică a intensificat apelurile internaționale pentru o încetare a focului, în vederea evacuării răniților și asigurării unui flux de ajutoare umanitare. Miercuri, prin punctul de trecere cu Egiptul, a început plecarea străinilor și a palestinienilor cu dublă cetățenie.
Situaţia umanitară din Fâșia Gaza este descrisă drept catastrofală de către agențiile ONU şi organizațiile nonguvernamentale prezente.
La sfârșitul săptămânii trecute, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o nouă vizită la Tel Aviv, unde a cerut protejarea civililor și a convoaielor umanitare care ajung încă într-un număr prea mic în Fâşia Gaza, bombardată neîntrerupt de armata israeliană, transmite AFP.
Principal susţinător al Israelului, Washingtonul este conştient de presiunile internaţionale în creştere legate de numărul civililor ucişi în represaliile israeliene. Casa Albă refuză să evoce o încetare a focului, dar a chemat la o „pauză umanitară” care să permită evacuări de persoane şi trimiterea de ajutoare.
Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a cerut „o pauză a ostilităţilor” pentru a permite transportul ajutoarelor în enclava izolată și privată de electricitate, alimente şi apă. Apeluri similare au făcut secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cancelarul german Olaf Scholz și numeroși lideri din Orientul Mijlociu.
Pe de altă parte, Israelul a solicitat unor ţări să trimită nave- spital pentru îngrijirea palestinienilor răniţi evacuați din Gaza, a anunțat ambasadorul israelian la Berlin, citat de Reuters. Franţa a răspuns apelului, iar în estul Mării Mediterane va ajunge nava-spital Tonnerre, care dispune de 60-70 de paturi de spital şi două săli de operaţie. În plus, Parisul va întări ajutorul și cu portelicopterul Dixmude, „echipat pentru a fi transformat într-o navă-spital”, potrivit ministrului apărării Sebastien Lecornu. „Ideea este (…) că nu putem lăsa populaţiile civile expuse pericolului şi, mai ales, fără o soluţie medicală la nivel umanitar”, a spus Lecornu, adăugând că speră că decizia Franţei va încuraja și alte țări să trimită nave-spital.
La rândul său, Turcia va instala 20 de spitale de campanie în Egipt, a anunţat ministrul turc al sănătăţii Fahrettin Koca, citat de EFE. Acestea vor fi amplasate atât la punctul de frontieră de la Rafah, cât şi pe aeroportul El Arish. Au fost pregătite și 40 de ambulanțe, iar o echipă medicală din 20 de persoane se află deja în zonă, a precizat oficialul.
O altă inițiativă este cea a Guvernului de la Nicosia care a propus un coridor umanitar Cipru - Gaza, în legătură cu care poartă discuţii cu state din zonă. Ciprul este statul UE cel mai aproape de Gaza, la circa 370 km de acest teritoriu. (C. Z.)