Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
El Nino va aduce noi recorduri de căldură
După trei ani de manifestare a fenomenului La Nina, care a scăzut uşor temperaturile globale, omenirea ar putea să asiste la revenirea lui El Nino, omologul mai cald, care va aduce noi recorduri ale temperaturii medii globale în 2023 sau 2024. Ar putea să-și facă simțită prezența fie până la sfârşitul lunii iulie (probabilitate de 60%), fie până la sfârşitul lui septembrie (probabilitate de 80%), potrivit datelor Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), preluate de AFP.
El Nino este un fenomen climatic natural, asociat cu o creştere a temperaturilor, secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele. Ultima dată s-a produs în 2018-2019, fiind urmat de un episod neobișnuit de îndelungat al fenomenului opus, La Nina, care „a acţionat ca o frână temporară în faţa creşterii temperaturii globale”, potrivit directorului OMM, Petteri Taalas. El atenționează că „El Nino va creşte şansele de a fi stabilite noi recorduri de căldură”. Deocamdată, este greu de anticipat intensitatea sau durata lui El Nino, cel mai recent (2018-2019) a fost unul slab, însă cel de dinainte (2014-2016) a fost puternic şi a avut consecinţe dezastruoase. Potrivit OMM, 2016 a fost „cel mai călduros an înregistrat vreodată din cauza dublului efect cauzat de un El Nino foarte puternic şi de încălzirea provocată de gazele cu efect de seră”.
Fenomenul El Nino se produce la 2-7 ani, alternativ cu La Nina, şi durează între 9 şi 12 luni. Este asociat cu încălzirea apelor de suprafață din centrul şi estul Pacificului. Efectele sale asupra temperaturilor se fac în general resimţite în anul următor apariţiei.