Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Electricitate mai ieftină pe piața liberă
Piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilizate de ANRE, ci trebuie să încheie alte contracte pentru energia electrică, după ce compară şi îşi aleg oferta care li se potriveşte. Potrivit vicepreşedintelui ANRE, energia va fi mai ieftină pe piaţa liberă, iar oamenii ar trebui să încheie noi contracte dacă vor preţuri mai mici.
În prezent, consumatorii au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat așa-numitele preţuri de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă, concurenţială.
Specialiştii recomandă consumatorilor să renunţe la contractele pe care le au în prezent şi care le vor aduce facturi mai mari şi să caute în piaţa liberă oferte cu preţuri şi condiţii mai bune. Ei pot să-şi păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licenţiaţi. Lista furnizorilor licențiați se găsește pe site-ul Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) - www.anre.ro, în care există o aplicaţie de tip comparator de prețuri.
Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, de acum înainte, relevant pentru clientul casnic şi pentru orice fel de client este preţul de pe piaţa concurenţială, iar preţul de serviciu universal ar trebui să fie pentru cei care rămân fără furnizor.
„Categoric, preţurile din piaţa concurenţială vor fi mai mici decât preţurile de serviciu universal”, a declarat Bege pentru Agerpres.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie noi contracte fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiţii mai avantajoase.
„Odată cu liberalizarea activităţii de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici, este foarte important ca toţi consumatorii să încheie contracte pe piaţa concurenţială, fie cu furnizorul actual, fie cu alt furnizor. Consumatorilor casnici care nu optează pentru o ofertă concurenţială li se va furniza în continuare energie electrică, în regim de serviciu universal, în condiţii care ar putea fi însă mai puţin avantajoase”, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.
Mai trebuie spus că oamenii îşi pot schimba oricând contractele, iar dacă încheie un nou contract până la 1 februarie 2021, acesta se va aplica cu data de 1 ianuarie.
România era ultima ţară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piaţa de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislaţia europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, acesta fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul. Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.
(Cristina Zamfirescu)