Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Elevii din școlile cu risc seismic vor fi relocați
În prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic a fost discutată problema unităților școlare care funcționează în clădiri în pericol în caz de cutremur și s-a decis relocarea copiilor acestor școli în spații sigure. Potrivit premierului, instituţiile de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice încadrate în categoria I de risc seismic vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental.
În cadrul reuniunii interministeriale care a avut loc acum două zile sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă, a fost luată decizia ca până vineri, 24 februarie, Ministerul Educaţiei împreună cu autorităţile locale să identifice soluţiile de relocare în spaţii sigure a copiilor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educaţiei, au fost identificate 39 de astfel de clădiri, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 sunt folosite ca săli de clasă sau laboratoare, iar 6 au alte destinaţii.
Cele 21 de unităţi de învăţământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, cu destinaţia săli de clasă/laboratoare, sunt: Şcoala gimnazială Filipeni și Grădiniţa cu program normal Ferestrău - Oituz din județul Bacău; Liceul de Arte „Hariclea Darclee” (jud. Brăila); Şcoala gimnazială nr. 1 Adunaţii Copăceni (jud. Giurgiu); Şcoala gimnazială nr. 3 Voluntari (jud. Ilfov); Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” Iași și Grădiniţa cu program normal „Al.I. Cuza” din județul Iaşi; Grădiniţa cu program normal nr. 20 Baia Mare; Şcoala gimnazială Dulceşti (jud. Neamţ); Liceul Teoretic „Ioniţă Asan” Caracal (jud. Olt); Grădiniţa cu program normal Broşteni (jud. Olt); Şcoala primară Dîmbu - Băicoi (jud. Prahova); Grădiniţa cu program normal Deleni (jud. Suceava); Şcoala gimnazială nr. 1 Timişoara; Şcoala gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud (jud. Vrancea).
Cele 6 clădiri cu altă destinaţie aparțin Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” Bucureşti - sală de sport, Clubului Sportiv Şcolar Ilfov - 2 clădiri (un spaţiu profesori şi un spaţiu grădiniţă), Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, judeţul Ilfov - cămin, Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi - anexă, Casa Corpului Didactic Ilfov - cămin.
„O parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic I şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat ministerul că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor”, a declarat ministrul educaţiei, Ligia Deca, la reuniunea interministerială.
Tot ca urmare a celor stabilite marţi, în ședința de ieri a Guvernului a fost făcută o evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic. (C. Z.)