Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Eliminarea supraaccizei ar putea ieftini carburanții de la 1 ianuarie
Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2020, conform unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, care a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
În cadrul dezbaterilor, unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul PNL Robert Sighiartău, a subliniat că proiectul reprezintă „o măsură reparatorie, benefică” atât pentru nivelul de trai al românilor, cât şi pentru economia românească. El a adăugat că, deşi în momentul în care a fost introdusă supraacciza a fost invocată utilizarea banilor colectaţi în vederea construcţiei de autostrăzi, acest lucru nu s-a întâmplat.
Claudiu Năsui (USR) a apreciat şi el proiectul ca fiind unul bun, dar a atenționat că „există nişte minime europene ale acestei accize şi revenirea la 2017 s-ar putea să ne ducă «sub» puţin”.
În replică, Sighiartău a declarat că a discutat cu ministrul finanţelor, Florin Cîţu, pe acest subiect și nu există nici un fel de contradicție cu directivele europene.
Totodată, deputatul PNL a afirmat că, începând cu 1 ianuarie 2020, românii vor plăti, în medie, cu 20 de lei mai puțin la un plin de combustibil de 60 de litri.
„Dacă faceți un calcul, supraacciza însemna 0,32 lei. Cu TVA-ul aferent pe această valoare înseamnă undeva la 0,38 lei pe litru. Dacă se face un calcul la un plin de 60 de litri înseamnă peste 20 și ceva de lei la un plin de combustibil”, a spus Sighiartău în parlament.
După scoaterea acestei accize suplimentare de 32 de bani pe litru, acciza din România va ajunge la 1,656 lei pe litrul de benzină fără plumb și de 1,518 lei la litrul de motorină.