Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Eliminarea voucherelor îngrijorează operatorii din turism
Multe ţări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanţă pentru a oferi sprijin industriei HoReCa în vederea recuperării din criza provocată de pandemie, însă, în România, acestea sunt eliminate fără argumente, susţin patronatele din turism. Pe de altă parte, premierul spune că pot fi folosite voucherele de vacanță în valoare de 2,4 miliarde de lei care au fost emise anul trecut, dar nu au fost folosite din cauza pandemiei.
Patronatele din turism critică la unison decizia Guvernului de a stopa, în acest an, emiterea voucherelor de vacanță și argumentează că există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la „turismul la negru”, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente. În plus, în lipsa voucherelor turistice, mulţi români vor prefera vacanțele din străinătate în 2021.
„Există un risc semnificativ ca multe din unităţi, în această disperare, să treacă din nou la economia gri sau neagră - noi evităm pe cât se poate acest lucru. Mai există riscul ca mulţi turişti să plece în alte ţări, pentru că vom intra într-o concurenţă acerbă, odată ce restricţiile se vor ridica, şi din păcate noi nu suntem nici aici în linia fruntaşă a ridicării restricţiilor, drept urmare, credem că mulţi români vor alege să plece în străinătate în lipsa acestor vouchere şi considerăm că statul trebuie să găsească repede o formulă prin care să-şi respecte promisiunea de a acorda vouchere şi în 2021. În industria hotelieră, circa 15-20% dintre turişti plăteau cu vouchere de vacanţă, dar sunt sectoare, cum ar fi agenţiile de turism şi agenţiile balneare, unde procentul e mai mare”, a afirmat preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o, la începutul săptămânii, cu ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Claudiu Năsui.
Impactul pozitiv al acestor vouchere este demonstrat de specialiștii în economie. Astfel, fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la PIB, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele turistice se creează şi se menţine un loc de muncă, arată un studiu efectuat de Academia de Studii Economice.
O altă analiză realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România în anul 2018 arată, printre altele, că 45-50% din valoarea voucherelor emise se întorc în economie, la bugetul de stat, sub formă de contribuții directe sau indirecte.
Săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu a anunţat că voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie acordate anul acesta vor fi emise în 2022, precizând că „au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite”.