Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean
Electrocentrale Bucureşti - ELCEN a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Sage Geosystems, o companie americană specializată în tehnologii legate de energia geotermală, în vederea realizării unui studiu de fezabilitate privind utilizarea resurselor geotermale în sistemul de încălzire din Bucureşti. Memorandumul a fost semnat în prezenţa miniștrilor energiei american și român, Jennifer Granholm și Sebastian Burduja, în marja unui forum organizat la București de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie al SUA.
„Bucureştiul are această resursă în nordul oraşului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor şi folosind energie curată”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la forum. Conform memorandumului, compania americană va realiza analiza tehnică şi geologică şi studiul de fezabilitate privind soluţia de utilizare a energiei geotermale.
Includerea acesteia în sistemul de termoficare este un proces care va dura câţiva ani și va duce la facturi mai mici, a arătat ministrul energiei, Sebastian Burduja, după semnarea documentului.
„Se au în vedere modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi includerea energiei geotermale, o formă de energie regenerabilă, pentru un aer mai curat, pentru facturi mai mici. (…) Bucureştiul are energie geotermală în nordul Capitalei, e păcat să n-o folosim, sunt foraje existente. Există date şi, cu acest studiu şi cu finanţare din Fondul pentru modernizare, în câţiva ani vom putea beneficia de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean”, a spus Burduja, potrivit Agerpres. (C. Z.)