Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Epava din Grecia a navei Britannic, deschisă vizitatorilor subacvatici
Pasionaţii de scufundări pot vizita, din această vară, epava navei Britannic, „o soră” a legendarului Titanic, care s-a scufundat în Marea Egee în 1916, a anunţat recent Guvernul Greciei. Doritorii au nevoie de permise pentru a vedea atât epava Britannic, cât și alte zece nave aflate pe fundul Mării Egee. Acestea vor fi emise în format electronic, fără obstacole birocratice, a promis Ministerul Culturii elen.
În Grecia, scufundările marine cu scopul admirării epavelor reprezintă o activitate monitorizată cu stricteţe de autorități existând riscul ca obiecte de importanţă istorică deosebită să fie furate. De obicei, permisele sunt eliberate de Ministerul Culturii, după analize care durează luni.
Britannic a fost una dintre cele mai mari nave care s-au scufundat în timpul Primului Război Mondial. La 21 noiembrie 1916, vasul, transformat în spital plutitor, urma să îi transporte pe soldaţii britanici răniţi în oraşul Moudros de pe insula Limnos. S-a scufundat complet, într-o oră, după ce a lovit o mină marină. Cele mai multe dintre cele peste 1.100 de persoane aflate la bord au reuşit să urce în bărcile de salvare şi au fost salvate.
xploratorul francez Jacques-Yves Cousteau este cel care a descoperit epava, la jumătatea anilor 1970. Britannic a fost a treia şi cea mai mare dintr-o serie de trei nave-gigant comandate de compania White Star Line, celelalte două fiind pacheboturile Titanic şi Olympic. Nava Olympic a navigat peste 20 de ani, între anii 1911 şi 1935, şi a fost singura dintre cele trei care nu s-a scufundat.