Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Epidemie de gripă în România
România se confruntă cu o epidemie de gripă, iar virusul, deşi nu unul foarte agresiv, evoluează, cu intensitate diferită, pe întreg teritoriul ţării. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că circulaţia intensă a virusului se va menţine şi în luna februarie. Specialiştii recomandă populaţiei să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să evite aglomeraţiile şi să poarte corect măştile de protecţie.
Autorităţile române au declarat ieri, în mod oficial, epidemie de gripă, virusul evoluând pe întreg teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că judeţele afectate de gripă sunt în sudul ţării şi focare locale în rest.
„Având a treia săptămână epidemică, s-a constatat epidemie. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Potrivit acesteia, specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie, iar obiectivul ministerului este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei.
Totodată, ministerul a comandat, suplimentar, 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de astăzi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.
Odată cu instituirea epidemiei de gripă, ministerul a transmis o serie de recomandări suplimentare care includ: limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare şi în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi. De asemenea, ministrul a mai declarat că va fi efectuată vaccinarea de urgenţă a personalului medical rămas nevaccinat, se vor reface stocurile de echipamente de protecţie, precum şi stocurile de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor.
Totuşi, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a precizat că, la acest moment, nu se pune problema instituirii carantinei în România din cauza gripei, punctând că această măsură este luată în situaţii extreme.
„Carantina este o măsură care este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care noi nu o trăim. Dacă vreţi, putem să spunem că trăim o situaţie «normală». Gripa aşa evoluează, câteodată într-un număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare”, a declarat aceasta.
Potrivit datelor prezentate de Sorina Pintea, din cele 1.300.000 de doze achiziţionate de Ministerul Snătății pentru populaţia din grupele de risc, au fost vaccinate, până marţi, 1.287.250 de persoane.
La rândul său, dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie, reamintind că spălatul pe mâini cu apă şi săpun este foarte important. Potrivit specialistului, nu este indicat să strănutăm în mână, iar masca trebuie să acopere şi nasul, care va fi spălat în interior de fiecare dată când ne spălăm pe mâini şi pe faţă, întrucât „la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare”. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, ieri, la prânz, că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 56.
În context, medicii recomandă copiilor ca, în perioada vacanţei care începe mâine, să evite aglomeraţiile precum locurile de joacă, magazinele ori cinematografele.
Gripa este o afecţiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale şi este diferită de o răceală, debutând brusc şi violent cu febră mare (cu frisoane), dureri de cap şi musculare, stare generală de rău, oboseală, tuse neproductivă, dureri în gât.