Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Eram mai îngrijorat de aprecierea cursului sub patru“
Agenţiile de rating cotează România pentru lucrurile care nu sunt realizate, nu pentru cele care sunt făcute în exces, iar neimplementarea reformelor structurale reprezintă o mare problemă, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României a subliniat faptul că, dacă banca centrală ar ţine o rezervă valutară prea mare, ar apărea întrebarea de ce are nevoie România şi insistă să ţină rezerva, care acoperă 12-13 luni de importuri, sub formă de cash, cu o răsplată slabă. "S-ar fi întrebat dacă România ascunde ceva, o frică, un eventual default, o problemă de maturităţi neaşezate bine în timp. Credeţi că dacă noi ajungeam la 46 miliarde de euro (rezervă - n.r.) ni se creştea ratingul? Cred că toate agenţiile de rating ne cotează pentru ceea ce nu facem, nu pentru ce facem în exces. Nu facem reforme structurale, acolo cred că este o problemă mare şi acolo suntem cotaţi de agenţiile de rating", a spus Mugur Isărescu, la o conferinţă privind "Lecţiile crizei pentru autorităţi şi bănci". Cursul leu-euro nu este artificial, putea să fie mai volatil, mai fluctuant, a mai declarat guvernatorul BNR, care a menţionat că era mai îngrijorat de aprecierea cursului sub pragul de patru lei pentru un euro, decât de deprecierea acestuia. "Eram mai îngrijorat de aprecierea cursului sub patru, decât de deprecierea cursului", a spus Mugur Isărescu, care a precizat că BNR a evitat fluctuaţiile mari de curs, deoarece ar fi transmis semnale negative. În ceea ce priveşte vânzarea de valută de către Banca Naţională a României, guvernatorul BNR a subliniat că acest lucru nu reprezintă o cheltuială, ci un avantaj. "Să spui că BNR a cheltuit 11 miliarde de euro este o formulă nepotrivită. Vânzarea de valută, din punctul de vedere al BNR, nu este o cheltuială, este un avantaj, pentru că nu am cheltuit 11 miliarde, ci am vândut", a afirmat Mugur Isărescu, care a precizat că Banca Centrală a dat bugetului de stat "200-300 milioane de euro echivalent".