Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Erasmus+, un program de sprijin pentru tineri
În această lună a demarat programul pentru studenţi Erasmus+, unul din cele mai cunoscute programe UE de studiu în străinătate. În următorii şapte ani, numărul tinerilor care vor participa la program va ajunge la 4 milioane.
Programul Erasmus+, care include şi programe de mobilitate pentru ucenici şi voluntari, pune în următorii ani un accent mai mare pe sprijinul lingvistic, pe norme mai flexibile pentru acordarea burselor, precum şi pe sprijinul specific suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni îndepărtate. „Erasmus+ va oferi tinerilor posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câştiga experienţă profesională şi de a participa la programe de voluntariat în alte ţări. Totodată, programul va finanţa parteneriate transnaţionale între diferite organizaţii şi instituţii de educaţie, formare şi tineret, cu scopul de a coopera şi de a construi punţi între sistemul educaţional şi câmpul muncii prin care să faciliteze acoperirea deficitului de competenţe necesare în acest moment. De asemenea, va susţine eforturile de modernizare a sistemelor de educaţie, formare profesională şi tineret“, potrivit CE.
În componenţa Erasmus+ se regăsesc şapte programe europene de finanţare: „Învăţare pe tot parcursul vieţii“, „Tineret în acţiune“, „Erasmus Mundus“, „Tempus“, „Alfa“, „Edulink“ şi programul de cooperare cu ţările industrializate.
În perioada 2014-2020, Erasmus+ va oferi burse pentru 4 milioane de persoane, incluzând 2 milioane de studenţi din învăţământul superior, 650.000 de elevi din instituţiile de învăţământ liceal tehnologic şi vocaţional, dar şi cadre didactice, formatori, tineri voluntari sau masteranzi. Totodată, programul va finanţa 135.000 de schimburi de studenţi şi de personal între Europa şi ţările partenere din întreaga lume. Bugetul total pentru următorii şapte ani va fi de aproximativ 15 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de perioada precedentă.
Unul din cele mai cunoscute programe UE de studiu în străinătate, programul Erasmus a fost lansat în anul 1987, numărul studenţilor care au beneficiat de acesta ajungând la 3 milioane. La nivel european, în anul academic 2012-2013 s-a înregistrat un nou record, aproape 270.000 de studenţi beneficiind de burse de la UE pentru studii sau cursuri de pregătire în străinătate (o creştere anuală de 6%). Potrivit datelor Comisiei Europene, cele mai populare destinaţii au fost Spania, Germania şi Franţa, iar ţările care au trimis cel mai mare număr de studenţi Erasmus (proporţional la numărul de locuitori) au fost Luxemburg, Liechtenstein, Finlanda şi Letonia. Cei mai mulţi studenţi provin din Spania (aproape 40.000), care este urmată de Germania, Italia şi Polonia.
Numărul studenţilor români care au beneficiat de burse a ajuns la 5.011, principala destinaţie de studii fiind Franţa, după cum a anunţat reprezentanţa Comisiei Europene în România. Principala destinaţie a românilor din program a fost Franţa (1.020 studenţi), urmată de Italia (604) şi, aproape la egalitate, de Germania (564) şi Spania (563), studenţii români încadrându-se în tendinţa generală la nivel european în ceea ce priveşte alegerea ţării de destinaţie.
Bursa medie Erasmus, care acoperă o parte din costurile traiului în străinătate, a fost de 272 de euro pe lună (cu 9% mai mult decât în anul precedent). Bursa este completată în unele ţări de fonduri naţionale, regionale sau instituţionale.
În România, prin intermediul Erasmus au studiat anul trecut aproximativ 1.500 de studenţi străini. (Oana Nistor)