Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Eroii neamului, cinstiţi în toată ţara
Ziua Eroilor a fost marcată ieri în toată ţară, Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile locale organizând o serie de ceremonii militare şi manifestări speciale. În instituţiile publice şi unităţile de învăţământ a fost păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei, iar la monumentele şi troiţele ridicate în cinstea martirilor au fost săvârşite slujbe de pomenire, au fost depuse coroane de flori şi s-au rostit cuvinte de mulţumire şi cinstire.
Ca în fiecare an, odată cu sărbătoarea Înălţării Domnului se cinsteşte memoria eroilor neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre sau închisori, pentru apărarea identităţii naţionale, a integrităţii teritoriale şi a credinţei strămoşeşti. Aşadar, Ziua Eroilor a fost marcată ieri prin slujbe religioase, prin ceremonii militare, depuneri de coroane şi jerbe de flori, cât şi prin alocuţiuni ale reprezentanţilor statului şi autorităţilor locale.
În toate marile garnizoane din ţară au fost organizate de către Ministerul Apărării Naţionale ceremonii militare. În Bucureşti a avut loc un astfel de ceremonial la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României, în Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei - Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi la Cimitirul militar Ghencea şi Cimitirul Eroilor Revoluţiei, după cum a informat MApN. De asemenea, militarii Forţelor Navale Române au participat la mai multe activităţi organizate în garnizoanele Bucureşti, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag. La Constanţa, potrivit Agerpres, ceremonia militară a fost organizată la Monumentul Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în Cimitirul Central, iar în Brăila, marinarii militari au fost prezenţi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
La Oradea, în judeţul Bihor, o ceremonie militară a avut loc la Capela Municipală şi la mormintele şi monumentele eroilor români şi străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski”, coroane de flori fiind depuse la Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuţi în Primul Război Mondial, la Monumentul Eroilor Români căzuţi în al Doilea Război Mondial şi la Mormintele Eroilor Români căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989, ceremoniile fiind încheiate cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare. La Reşita, judeţul Caraş-Severin, manifestări dedicate Zilei Eroilor au fost organizate în Parcul Tricolorului, iar în judeţul Cluj, autorităţile, cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi în cooperare cu structurile din sistemul naţional de securitate, au derulat ceremonii militare în Cimitirul Eroilor din calea Turzii, Monumentul Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca, Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece - comuna Măguri Răcătău, Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan - Cimitirul Someşeni şi Troiţa de pe Feleac - comuna Feleacu.
În contextul comemorării Zilei Eroilor, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat lansarea site-ului „Iaşi, capitală de război”, platformă ce are şi o secţiune specială dedicată eroilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial: soldaţi, medici, civili români şi străini, baza de date conţinând numele acestora, în ordine alfabetică, gradele lor militare şi unităţile militare din care au făcut parte. În Cimitirul Eternitatea din Iaşi sunt înhumaţi, într-o parcelă specială, 8.873 de eroi cunoscuţi, 2.352 de eroi necunoscuţi, 178 de eroi necunoscuţi din satul Goruni, 16 eroi francezi şi 580 de prizonieri de alte naţionalităţi. Totodată, pe site-ul www.iasicapitaladerazboi.ro sunt prezentate fotografii şi documente de arhivă despre administrarea oraşului şi viaţa cotidiană, despre misiunile diplomatice şi militare, despre îfrontul din spatele frontului”, Iaşi şi Marea Unire.