La 24 de ani distanţă, eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, care au avut curajul să lupte în stradă pentru libertate, sunt comemoraţi în aceste zile la Timişoara, primul oraş declarat liber de comunism. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi.
În urmă cu 24 de ani, la Timişoara s-a aprins flacăra Revoluţiei, oamenii ieşind în stradă pentru libertate, primii martiri căzând împuşcaţi în ziua de 17 decembrie. În amintirea celor care au murit în acele zile cu gândul la un viitor mai bun, scandând „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara“, în oraşul de pe Bega sunt organizate în această săptămână mai multe manifestări comemorative. De-spre cum au decurs evenimentele în decembrie 1989s-a vorbit în aceste zile în cadrul dezbaterilor, lansărilor de car-te şi al expoziţiilor organizate de asociaţiile de revoluţionari şi au-torităţile locale, completate de pelerinaje, slujbe religioase şi depuneri de coroane în me-moria eroilor martiri.
Evenimentele comemorative au debutat luni, la Opera Na-ţio-nală Română, cu vernisarea unei expoziţii de fotografie documentară şi a uneia de artă plastică, precum şi proiecţia filmului „Remember Decembrie 1989“.
Ziua a continuat cu premie-rea elevilor timişoreni în cadrul concursului cu tema „Revoluţia din 1989 văzută prin ochii copiilor de azi“ şi cu lansarea cărţii „1989 - Destin fără respect“, semnată de Adrian Kali.
La Primăria Timişoara, potri-vit Agerpres, Consiliul local s-a reunit în şedinţă festi-vă, iar de la ora 18:00, tot Opera a fost gazda spectacolului aniversar „Naş-terea Mân-tu-i-torului şi re-naşterea României în decembrie 1989“, în cadrul căruia s-au cântat colinde şi s-au rostit rugăciuni.
Re-vo-luţionarii, alături de oameni simpli, au aprins luni seară candele în Piaţa Vic-toriei, iar la miezul nopţii au participat la Sfânta Liturghie, de la ora 23:45, la Biserica Martirilor.
Ieri a fost zi de doliu la Ti-mi-şoara, toate steagurile in-sti-tu-ţiilor din oraş au fost coborâte în bernă în memoria celor 66 de manifestanţi din Timişoara care au căzut pentru libertate în Revoluţia din decembrie 1989. De la ora 10:00, la Ca-te-drala mitropolitană a fost săvâr-şită o slujbă de pomenire a eroilor martiri, urmată de o depunere de coroane. După-a-miază, familiile martirilor şi revoluţionarii i-au cinstit pe morţii Revoluţiei şi la Cimitirul Eroilor, iar seara, de la ora 19:00, timişorenii au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere pe treptele Catedralei mitropolitane.
Pe 17 decembrie 1989, armata a organizat o demonstra-ţie de forţă în centrul Ti-mi-şoarei, iar la ora 17:00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş. La Procuratura Militară Timişoara au fost înregistraţi atunci 66 de morţi şi 196 de răniţi.
Programul manifestărilor dedicate comemorării eroilor revoluţiei continuă astăzi, când mai mulţi revoluţionari din Timişoara vor porni într-un pelerinaj la Bucureşti, „Pe urmele Martirilor şi a Cenuşii Eroilor timişoreni“. Potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Primăriei Timişoara, se vor depune coroane de flori în Ca-pi-tală în Piaţa Universităţii, dar şi la Popeşti-Leordeni, unde se va oficia şi o slujbă de pomenire la biserica monument de lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa revoluţionarilor ucişi în acele zile. Mâine, de la ora 12:00, la Uniunea Scriitorilor din Ti-mi-şoara vor fi lansate mai multe volume de cărţi apărute cu sprijinul Memorialului Re-vo-luţiei, iar vineri, 20 decembrie, la ora 12:00 vor suna sirenele din centrul oraşului pentru a marca momentul în care, în urmă cu 24 de ani, Timişoara a fost declarat primul oraş liber de comunism din România. (Oana Nistor)