Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Eșec total al discuțiilor ruso-americane
Mai multe runde de negocieri cu privire la garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO au avut loc săptămâna trecută, fără rezultat. Moscova solicită în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a Alianţei şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic, cerințe, practic, imposibil de îndeplinit.
Partea rusă invocă o promisiune pe care Statele Unite, în 1990, prin secretarul de stat de atunci James Baker, i-au făcut-o ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, că NATO nu se va extinde „nici un centimetru” către Est, cu excepţia Germaniei reunificate.
În prezent, după întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfăşurată la Geneva în 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie şi încă o întrevedere în cadrul OSCE vineri, discuțiile sunt într-un punct mort, iar posibilitatea unor noi discuții este exclusă de oficialii ruși.
Negociatorul-şef al delegaţiei ruse la consultările de la Geneva, viceministrul de externe Serghei Riabkov, a declarat, după întâlniri, că Occidentul a spus „nu” cererilor Rusiei și că Moscova nu exclude o posibilă desfăşurare de „infrastructură militară” în Cuba şi Venezuela.
În plus, Rusia nu va lua în considerare retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina „în cazarmă”, a subliniat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, adăugând că această solicitare a Washingtonului este „inacceptabilă”.
Potrivit serviciilor de informaţii americane citate de France Presse, Rusia „nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la invazia” Ucrainei. În același timp, SUA se declară „pregătite de orice scenariu”, a declarat Jake Sullivan, consilierul preşedintelui american. (C.Z.)