Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Estimări ale prețului energiei după expirarea plafonării
Actualele prețuri la energie, plafonate din ianuarie 2023, vor înregistra modificări importante de la 1 aprilie 2025, când măsurile de compensare nu vor mai fi în vigoare, iar piața de energie se va re-liberaliza. Atât specialiștii în energie, cât și reprezentanții ministerului încearcă să estimeze prețurile cu care va ajunge energia la consumator în aprilie anul viitor, pe baza cotațiilor energiei cu livrare în 2025.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, preţul energiei electrice la consumatorul final după expirarea plafonării se va găsi în intervalul 1,03-1,15 lei/ kWh cu TVA inclus, ceea ce ar însemna cel puțin o scădere cu 21% pentru cei cu un consum de peste 255 kWh/lună şi o majorare cu măcar 51% pentru cei cu mai puţin de 100 kWh/lună. În prezent, prețul la energie este plafonat la maximum 0,68 lei/kWh, pentru un consum lunar sub 100 kWh; la maximum 0,80 lei/kWh, pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh; și la maximum 1,3 lei kWh, pentru un consum lunar între 255 și 300 kWh.
„Ofertele de preţ ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poştale şi pe comparatorul de preţuri al ANRE și sunt cuprinse în prezent între 1,03-1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare. Cel mai probabil acesta va fi intervalul în care vor apărea şi următoarele oferte de la ceilalţi furnizori de energie”, precizează preşedintele AEI, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, costurile cu energia electrică ale unui furnizor de electricitate în Bucureşti, luând în considerare preţurile medii tranzacţionate pe OPCOM (operatorul pieței de energie și gaze din România), cu livrare în 2025, sunt între 0,4818-0,51864 lei/KWh, iar după ce se adaugă tarifele, taxele, accizele şi marja comercială, costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus, în condiţiile în care taxele, accizele şi tarifele nu se modifică.
Altfel spus, la 1 aprilie 2025 preţul la consumatorul final nu va putea avea un nivel inferior costurilor de 1,03 cu TVA. „Menţinerea unui plafon al preţului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori”, a transmis Dumitru Chisăliţă.
La rândul său, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a menționat într-o postare pe Facebook că, aşa cum arată piaţa în prezent, preţurile la electricitate vor fi sub plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh. Din situaţia tranzacţiilor realizate până la 24.10.2024 pe pieţele administrate de OPCOM, energia cu livrare în 2025 a fost vândută la un preţ mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh. Adăugând costurile furnizorilor, marja de profit şi toate taxele, ar rezulta un preţ final de vânzare cuprins între 1,1 şi 1,22 lei/kWh, a explicat Burduja. (C.Z.)