Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Etichetare suplimentară a produselor lactate
Producătorii de lapte din România sunt obligaţi să menţioneze pe ambalajele produselor lactate locul de provenienţă al laptelui cu ponderea cea mai mare şi numele operatorului economic procesator al laptelui, arată o lege votată în Camera Deputaţilor. Producerea şi/sau vânzarea de lapte de consum obţinut din înlocuitori de lapte se sancţionează cu amendă de la 25.000 de lei la 35.000 de lei.
Odată cu votarea acestui proiect de lege de către deputați, producătorii de lactate vor fi obligați să specifice pe eticheta laptelui şi a produselor lactate ţara de origine sau locul de provenienţă al laptelui cu ponderea cea mai mare, inclusiv numele operatorului economic procesator al laptelui. Totodată, legea va da dreptul să fie înscrisă pe ambalaj denumirea de „produs natural” doar dacă laptele este 100% natural, fără adaos de lapte praf.
De asemenea, denumirea de „produs românesc” va putea fi înscrisă doar dacă laptele provine de la procesatori și producători autohtoni. Producerea, expunerea spre vânzare şi/ sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se sancţionează cu amendă de la 25.000 de lei la 35.000 de lei, fără ca producătorilor sau comercianţilor să le fie şi retrasă autorizaţia de funcţionare pe o perioadă de 6 luni, aşa cum prevedea legea până acum.
Mai multe state europene au reacţionat negativ după ce România a prezentat în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) legea etichetării produselor lactate. Oficialii europeni au criticat țara noastră pe motivul că actul normativ ar avea mai multe neclarităţi şi nu respectă legislaţia europeană în vigoare. În prezent, pe etichetele de lapte sunt trecute tipul de lapte folosit, valoarea energetică, procentul de grăsime şi valabilitatea, nefiind specificate ţara de origine şi locul de provenienţă al laptelui crud folosit ca materie primă. În Franţa există deja o lege care obligă producătorii ca pe etichetele produselor ce conţin mai mult de 50% lapte să fie menţionată ţara de origine.
Etichetele pentru lapte de consum şi produse lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor. Potrivit statisticilor Consiliului Concurenţei, 63% din laptele vândut în supermarketuri şi hipermarketuri e românesc, iar 36% provine din alte ţări ale Uniunii Europene (UE). Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, în timp ce media de procesare în fabricile locale din UE era de 92% în 2013. Producţia de lapte colectat de către unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare s-a majorat în anul 2016 faţă de anul 2015, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Cantităţile de lapte brut colectat din alte specii (ovine şi caprine) au crescut anul trecut faţă de cel anterior, cu excepţia producţiei de lapte de bivoliţă, care a scăzut cu 9,4%. Cantitatea de lapte brut importat s-a majorat cu 29.007 tone (+28,7%).