Marea Britanie și mai multe state membre UE au pledat pentru sporirea sprijinului pentru Kiev, ca reacție la anunțul preşedinţilor rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, că au convenit iniţierea
Eurobarometru: Nemulțumire și pesimism în rândul românilor
Cetăţenii români sunt europenii cei mai nemulţumiţi de vieţile lor, inclusiv în comparaţie cu cei din Europa de Est, arată proiectul Monitorul Social, realizat pe baza Eurobarometrului din 2024. Principalele probleme care îi deranjează pe români sunt creşterea preţurilor şi situaţia economică a ţării, iar cele mai mari procente de nemulțumiți (55%) se găsesc la vârstnicii de peste 65 de ani și la românii care au mai puțin de 8 clase absolvite (57%).
În timp ce 90% sau mai mulţi dintre cetăţenii unor state ca Germania, Spania, Slovenia sau Suedia raportează că sunt mulţumiţi de vieţile lor, iar în Bulgaria proporţia celor mulţumiţi este de 66%, în România „doar 62% dintre cetățeni se declarau în 2024 pe deplin mulţumiţi de vieţile lor, în timp ce 38% s-au declarat total nemulţumiţi, cea mai înaltă rată din statele UE”, arată autorii Monitorului Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.
Analiza subliniază că nemulţumirea românilor se reflectă şi în atitudinea pesimistă în privința viitorului: 31% dintre respondenți (față de 24% pesimiști în anul precedent) se aşteaptă ca vieţile lor să meargă mai rău în 2025, mai mulţi decât în orice alt stat UE inclus în Eurobarometru. Spre comparaţie, mai puţin de 20% dintre cetăţenii Bulgariei, Spaniei sau Sloveniei și doar 5% dintre suedezi sunt pesimiști în legătură cu 2025. Mai mult, în Germania, confruntată cu scădere economică în 2023 şi 2024, rata de pesimism este de 23%.
Cele mai presante probleme resimțite de către români sunt legate de creşterea preţurilor (43% consideră că este cea mai mare problemă) şi de situaţia economică a ţării (27%). Creşterea preţurilor este principala preocupare și în Croaţia (59%), Malta (58%), Bulgaria (48%), Estonia (47%).
„Colectarea de date în Eurobarometrul 2024 ne permite să identificăm şi câteva date suplimentare despre cei mai nemulţumiţi dintre români. Rata de nemulţumire creşte odată cu vârsta. Dacă doar 26% dintre românii între 18 şi 44 de ani se declară nemulţumiţi, această rată creşte semnificativ la categoriile mai vârstnice, cu 35% nemulţumiţi între cei de 45-54 de ani, 44% nemulţumiţi între cei de 55-65 de ani şi 55% nemulţumiţi între cei de peste 65 de ani. Similar, cei cu educaţia primară tind să fie cei mai nemulţumiţi de vieţile lor, cu 57% nemulţumiţi între românii cu mai puţin de 8 clase, în timp ce rata de nemulţumire între românii cu educaţie superioară este de doar 22%. Aproape 50% dintre românii din mediul rural se declară nemulţumiţi, în comparaţie cu 30% din oraşele mari”, arată autorii analizei.
Datele Eurobarometrului mai relevă faptul că nemulţumirea cetăţenilor se corelează cu opinia critică faţă de UE. Aproape două treimi dintre românii care au o părere proastă despre UE și majoritatea celor care nu sunt de acord cu sprijinul pentru Ucraina fac parte din categoria nemulţumiţilor. (C. Z.)