Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Europa caută sprijin internaţional pentru a depăşi criza datoriilor
Cancelarul german Angela Merkel a început, luni, o vizită de trei zile în statele arabe din jurul Golfului Persic, însoţită de o delegaţie formată din importanţi oameni de afaceri, informează Associated Press. Turneul cancelarului german include întâlniri cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi cu lideri din Arabia Saudită, Doha şi Bahrein. "Statele arabe din zona Golfului sprijină eforturile Europei de stabilizare a monedei euro", a declarat, ieri, cancelarul german, după o întâlnire la Abu Dhabi cu liderii Emiratelor Arabe Unite, transmite Reuters. "Ei sunt interesaţi să existe o Europă puternică, dar este clar că e nevoie să acţionăm în privinţa competitivităţii noastre", a explicat oficialul german. Totodată, China şi Statele Unite au decis să colaboreze pentru a sprijini eforturile Europei de a depăşi criza datoriilor, a declarat guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan.
Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, au sugerat, luni, că problemele din Europa vor avea un impact minim asupra creşterii economiei mondiale, însă abordarea Chinei, al treilea stat ca mărime a PIB, a fost mai pesimistă, avertizând că situaţia ţărilor europene va afecta cererea pentru exporturile chineze, iar alte regiuni ale lumii vor avea, de asemena, de suferit. Criza datoriilor din Europa s-ar putea prelungi şi ar putea limita redresarea economiei mondiale, au avertizat, ieri, şi autorităţile nipone, după ce temerile privind o recesiune în formă de "W" au sporit presiunile asupra pieţelor financiare şi au dus la deprecierea euro, transmite Reuters. Recesiunea în formă de "W", susţin analiştii, înseamnă o cădere rapidă, o scurtă urcare, altă cădere şi o nouă relansare până la nivelul iniţial. "Problemele cu care se confruntă moneda euro au rădăcini foarte adânci, deoarece statele din zona euro au aceeaşi monedă, dar politicile fiscale sunt lăsate la latitudinea fiecărui stat membru. Sper că pieţele financiare se vor calma gradual", a declarat ministrul nipon de Finanţe, Naoto Kan.