Istoricul Marius Turda, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, a conferențiat recent la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pe tema „Eugenia și dezumanizarea persoanelor cu dizabilități”. Cu rădăcini în ultima parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, eugenia (teorie care susține îmbunătățirea fondului ereditar prin intermediul selecției sociale și biologice a populației, n.r.), spune profesorul Turda, are încă reminiscențe atât în mentalul colectiv, cât și în abordarea persoanelor cu anumite dizabilități: „Aceste forme de gândire continuă și în ziua de azi. S-a văzut asta și în timpul pandemiei - cine merită să trăiască și cine nu. Și este șocant și foarte trist”.
Europa se așteaptă la un nou război comercial cu SUA
Mai mulţi guvernatori de bănci naționale din statele membre au atenționat săptămâna trecută cu privire la politicile protecţioniste ale viitoarei administraţii americane pentru care Europa ar trebui să fie mai bine pregătită decât în 2018, transmite Reuters. Îngrijorările sunt cauzate de faptul că președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis să reducă uriașul deficit american impunând taxe de 10-20% asupra tuturor importurilor și de 60% asupra celor din China.
„Tarifele semnificative la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificaţii negative pentru economia mondială”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, la un eveniment organizat la Viena. „Dacă va începe un război comercial, Europa nu trebuie să fie nepregătită, cum s-a întâmplat în 2018”, a adăugat Rehn.
La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, a spus că dacă dolarul se va aprecia şi se va apropia de paritatea cu euro, vor crește costurile cu importurile, în special la energie, punând în pericol ținta de inflație a BCE de 2%.
Dacă vor fi crescute, tarifele americane la bunurile importate riscă să deraieze economia germană, a afirmat șeful Băncii Centrale a Germaniei, Joachim Nagel. „Ar putea să ne coste 1% din produsul intern brut”, a declarat Nagel.
Un semnal puternic a venit și din partea fostului șef italian al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și a președintelui francez Emmanuel Macron care, într-o conferință ținută la Collège de France din Paris, au lansat un avertisment către Bruxelles, insistând că Europa trebuie să se pregătească rapid pentru al doilea val al războiului comercial cu Donald Trump, scrie politico.eu. (C. Z.)