Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Europenii, pregătiţi să sprijine Grecia în criză
Uniunea Monetară Europeană este supusă la cel mai exigent test de după crearea sa, în 1999, aceasta fiind prima iniţiativă de salvare economică a unui stat din zona euro . Cele două „motoare“ ale Uniunii Europene, Franţa şi Germania, încearcă să obţină cât mai rapid un plan de intervenţie comun, temându-se de o extindere a crizei elene în restul Europei .
Preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene a anunţat că ţările europene vor acorda sprijinul lor Greciei, pentru a o ajuta să facă faţă crizei bugetare fără precedent pe care această ţară o traversează şi care a zdruncinat puternic zona euro. „Trebuie sprijinită Grecia, este clar. Şi o vor face Europa şi Eurogrupul“, a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, prim-ministrul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care asigură preşedinţia rotativă a UE. Îndemnul formulat de oficialul european a venit în ajunul summitului de ieri al liderilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene, consacrat în mare parte dificultăţilor Greciei, care ameninţă să se întindă şi în alte ţări considerate fragile pe plan bugetar, ca Spania sau Portugalia. Franţa şi Germania au luat iniţiativa de a acţiona singure Miercuri, miniştrii finanţelor din zona euro au purtat consultări asupra unui plan care să ajute Grecia să facă faţă crizei sale bugetare, dar fără să se profileze un acord asupra unei acţiuni concrete. În aceste condiţii, cele două „motoare“ ale Uniunii Europene, Franţa şi Germania, care se tem de o extindere a crizei elene în restul Europei, au luat iniţiativa de a acţiona singure, lucrând la un plan de ajutor comun. Liderii socialiştilor europeni au respins însă ideea de ajutoare financiare acordate Greciei, individual, de unele state ale zonei euro şi au cerut un sprijin „în bloc“ al tuturor ţărilor. „Fără solidaritate, dacă încercăm să construim soluţii numai pe o bază bilaterală în interiorul zonei euro, ne asumăm riscul de a vedea Grecia suferind de noi presiuni ale pieţelor“, a declarat preşedintele Partidului Socialist European, Poul Nyrup Rasmussen. Numeroşi oficiali ai UE reamintesc că tratatele europene interzic mecanisme de ajutor financiar către o ţară din zona euro şi că fiecare stat trebuie să facă ordine în conturile sale, fără a-i face pe partenerii săi să suporte poveri bugetare. Totuşi, acest principiu tinde să fie pus din nou în discuţie odată cu criza greacă, ce face ca Uniunea Monetară să fie supusă la testul său cel mai exigent de după crearea sa în 1999. Liderii socialişti europeni, inclusiv premierul grec Papandreou, au cerut în aceste condiţii o adaptare a regulilor, menţionează AFP.