Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Europenii schimbă etichetele alimentelor procesate
Ţara de origine a cărnii din alimentele procesate trebuie specificată pe etichetă, această măsură urmând să aducă un plus de încredere consumatorilor, după cum apreciază deputaţii europeni. În funcţie de statul membru UE, 30%-50% din carnea din măcelării este procesată şi transformată în ingredient pentru alimente procesate.
La nivelul Uniunii Europene, între 30% şi 50% din carnea din măcelării este procesată şi transformată în ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocată, preparate din carne şi produse din carne. Procentul mare i-a determinat pe deputaţii europeni să adopte o măsură legislativă care să vină în sprijinul consumatorilor: pentru carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate va fi precizată pe etichetă ţara de origine, la fel cum se întâmplă deja pentru carnea proaspătă de vită. „Rezoluţia votată de majoritatea Parlamentului European (PE) solicită Comisiei Europene să facă propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea menţionării ţării de origine pentru carnea utilizată în alimentele procesate, pentru a crea mai multă transparenţă în lanţul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni şi, astfel, a le recâştiga încrederea“, se arată într-un comunicat al PE, publicat pe site-ul oficial. „Trebuie să ne asigurăm, totuşi, că acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii“, a spus preşedintele Comisiei de mediu, Giovanni La Via.
Peste 90% dintre europeni consideră importantă menţionarea ţării de origine pe etichetele alimentelor procesate, potrivit unui raport al Comisiei Europene de la sfârşitul anului 2013.
Decizia parlamentarilor europeni privind etichetarea cărnii vine la scurt timp după intrarea în vigoare a unor noi reglementări privind obligativitatea menţionării ingredientelor alergene din produsele alimentare.
Astfel, acestea trebuie înscrise obligatoriu pe etichetă atât în cazul produselor din magazine, cât şi în meniuri, la restaurant. De asemenea, trebuie obligatoriu indicată pe etichetă ţara de origine sau locul de provenienţă pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre, miere, fructe, legume şi peşte.
Totodată, regulamentul introduce elemente suplimentare de etichetare în cazul produselor alimentare cu adaos de cofeină în conţinut, altele decât băuturile pe bază de cafea şi ceai. Pe aceste produse este obligatorie înscrierea expresiei: „Adaos de cofeină. Nu se recomandă copiilor şi femeilor însărcinate“. Operatorii economici care nu respectă noile reglementări nu vor fi direct amendaţi, însă produsele care pun în pericol sănătatea consumatorilor vor fi retrase şi distruse. (Oana Nistor)