Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Evaluare UNESCO pentru Ținutul Buzăului
Doi experţi UNESCO sunt în vizită în România pentru a evalua Ţinutul Buzăului în vederea obţinerii titlului de Geoparc Global, informează Asociaţia Ţinutul Buzăului.
Specialiștii vor verifica dacă „realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020”.
„Ţinutul Buzăului/Buzău Land parcurge, zilele acestea, ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din ţara noastră (după Ţara Haţegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională. (…) Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi - renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului - vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei”, arată asociația, potrivit Agerpres.
Cei doi evaluatori, prezenţi în judeţul Buzău în perioada 15-19 septembrie, sunt recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi, mai menţionează reprezentanții asociaţiei. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de geoparcuri, în timp ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul Geoparc UNESCO din Olanda.
„Buzău Land” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti pentru a primi titlul de Geoparc UNESCO, statut care va da ținutului recunoaștere și promovare internațională, potrivit lui Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului şi coordonatorul iniţiativei de certificare internaţională. (C. Z.)