Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Evenimente cu vizitatori, dar și online, la Noaptea Muzeelor
După un an de pauză cauzată de pandemie, cea de-a XVII-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, organizatorii pregătind publicului numeroase expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, dar şi activităţi în mediul online. Vizitatorii vor fi așteptați în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării.
Activităţile din Noaptea Muzeelor se vor derula anul acesta în zeci de muzee şi case memoriale, galerii de artă, institute culturale, universităţi, cinematografe, biblioteci și alte spații dedicate artei, științei, culturii. Dintre acestea, 43 de puncte de interes sunt în Bucureşti.
Instituții precum Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi majoritatea muzeelor Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.
În premieră, expoziţia „Identităţi fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive şi reconstituiri istorice. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent Muzeul Colectivizării, deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.
„De la Comana la Iaşi, de la Bucureşti la Aiud şi de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca, ediţia Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colţurile ţării şi este foarte efervescentă, creativă şi incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată ţara şi ne bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în mediul online, putem invita publicul şi comunităţile la zeci de evenimente culturale primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor, citat de Agerpres.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român a pregătit patru expoziţii temporare şi târgul „100 de tradiţii româneşti” care vor putea fi vizitate sâmbătă, între orele 18:00 și 21:30.
Muzeul Naţional de Artă al României va participa la Noaptea Muzeelor 2021 cu expoziţiile „Călătoriile lui Iser” și „Shaping Design. Together” și colecţia de lucrări de artă românească şi europeană „Elena şi Anastase Simu”.
Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe tot continentul european. În România, organizatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor.
Anul trecut, în contextul pandemiei COVID-19, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor la 14 noiembrie, prin evenimente desfăşurate în majoritate online. (C. Z.)