Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Evenimente culturale la final de săptămână
Sfârşitul de săptămână aduce în prim plan în Bucureşti numeroase evenimente culturale în mai multe locaţii. Pe Calea Victoriei vor avea loc spectacole de teatru, ateliere de creaţie, concerte şi expoziţii, în Parcul Cişmigiu se desfăşoară festivalul „Bucureştii lui Caragiale”, iar în Parcul Naţional se desfăşoară Festivalul plăcintelor.
Pe segmentul de la intrarea dinspre Piaţa Victoriei până la intersecţia cu strada George Enescu, în intervalul orar 10:00-21:00, Calea Victoriei va redeveni pietonală şi va reda, printr-un traseu animat de activităţi stradale, atmosfera Bucureştiului interbelic.
Bucureştenii sunt invitaţi la studiouri şi panouri foto, vor putea vedea animatori pe picioroange şi în costume de epocă, defilări cu monocicluri, portretişti şi caricaturişti, mimi, lustragii, magicieni, statui vivante, muzicieni stradali, acestea fiind doar câteva dintre atracţiile cu intrare gratuită, prin intermediul cărora cei prezenţi vor redescoperi povestea uneia dintre cele mai emblematice artere ale Capitalei, Calea Victoriei, o stradă elegantă şi plină de tradiţie, care ne va purta într-o călătorie în timp prin „micul Paris”.
„Cei mici sunt aşteptaţi în cele două zile să urmărească spectacolele de teatru «Motanul încălţat» şi «Capra cu trei iezi», organizate de Teatrul «Ţăndărică», între orele 11:00-12:00 şi «România dodoloaţă», organizat de Teatrul «Ion Creangă», între orele 11:00-12:00. Adulţii sunt invitaţi să descopere, între orele 14:00-20:00, spectacolele de statui vivante «Strigătele Parisului», spectacolul-paradă «Noi», spectacolul de teatru «Mateloţii - întoarcerea pe mare», oferite de Teatrul «Masca», dar şi diverse momente din peisajul teatral al Bucureştiului de altădată, între orele 16:00-20:00”, se precizează în comunicat.
De asemenea, creativitatea micilor şi marilor vizitatori va fi stârnită în cadrul atelierelor de caligrafie, realizare papioane din materiale textile, confecţionare copăcei din nasturi sau diverse obiecte din hârtie reciclată, la atelierul de gravură, coordonat de artistul vizual Mircea Nechita şi la atelierul de hârtie reciclată „Fleurs du bien”, oferit de Papelier, între orele 11:00-13:00 şi 16:00-20:00.
Bucureştii lui Caragiale
În acelaşi timp în Parcul Cişmigiu se desfăşoară şi Festivalul de Teatru „Bucureştii lui Caragiale”. Acesta cuprinde spectacole de teatru - montări de amploare din repertoriul teatrelor din Capitală şi din provincie, dar şi spectacole produse de companii independente, concerte de jazz, swing şi muzică de promenadă, recitaluri, demonstraţii şi ateliere susţinute de artişti plastici şi meşteşugari. Caleidoscopul cultural este completat de o serie de activităţi conexe, cum ar fi animaţie stradală în costume de epocă, expoziţii care surprind farmecul perioadei Belle Epoque şi nu numai, conferinţe, tururi ghidate şi - în premieră - o instalaţie interactivă care aduce laolaltă fragmente din Bucureştiul de altădată şi de astăzi. Evenimente conexe vor transforma aleile parcului într-un muzeu interactiv, publicul având ocazia să descopere poveşti fascinante şi istorii mai puţin cunoscute.
Festivalul plăcintelor
În parcul Naţional, bucureştenii sunt invitaţi la Festivalul plăcintelor, care are loc până duminică. Vor fi pregătite vestitele plăcinte creţe de Maramureş servite cu horincă „de la mama ei”, poale-n brâu moldoveneşti, plăcinte din Munţii Apuseni, de pe Târnava, munteneşti, mocăneşti, ciobăneşti cu brânză de burduf, plăcinte dobrogene cu brânză sărată, cele olteneşti cu brânză de burduf şi praz, boiereşti, dar şi învârtite, plăcinta de casă sârbească cu dovleac, cu mere şi scorţişoară, cu brânză şi spanac, cu brânză dulce şi stafide, macedonene cu telemea şi mărar, turte ţărăneşti coapte pe plită, simple şi umplute, dulci sau sărate.
De la târg nu vor lipsi concursuri de gătit, un concurs de pregătit plăcinte adresat întregii familii, unul de preparate culinare româneşti pregătite tot în familie, activităţi interactive atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, ateliere de creaţie în aer liber.