Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Evitarea unei crize alimentare, marea provocare a viitorului
Până în 2050, producţia de alimente va trebui să crească cu 70%, pentru a face faţă cererii unei populaţii care va creşte la 9 miliarde de persoane, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Pentru viitor, trebuie să dezvoltăm o agricultură inteligentă climatic şi să utilizăm cât mai eficient resursele de apă şi energie, pentru a face faţă schimbărilor de climă şi creşterii populaţiei la nivel mondial, a subliniat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale Daniel Constantin, cu ocazia Forumului internaţional "Noile politici agricole şi securitatea alimentară în condiţiile schimbărilor climatice", organizat de Ministerul Agriculturii. "România are şansa de a avea una dintre cele mai importante resurse - pământul. În viitorul apropiat, pământul va fi mai important, ca resursă, decât aurul. Dacă nu ne vom bate joc de această resursă, dacă vom şti să facem o agricultură prietenoasă cu mediul, vom putea avea şi o creştere a nivelului de trai. Ceea ce ne lipseşte însă prioritar este o organizare eficientă a agriculturii. Sperăm însă ca din 2013 să se înfiinţeze camerele agricole şi în România", a spus Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. Criza alimentară este "cea mai dură dintre toate crizele cu care se confruntă în prezent omenirea", au subliniat participanţii la forumul internaţional organizat la Bucureşti. "Anual, se pierd 5-7 milioane de hectare de teren din cauza schimbărilor climatice. România beneficiază însă de terenuri agricole dintre cele mai fertile din lume, dar avem nevoie de programe bine susţinute financiar pentru cercetare şi inovare", a spus Cristian Hera, vicepreşedintele Academiei Române. Una dintre problemele României este, în prezent, conform europarlamentarului Rareş Niculescu, dependenţa de exporturile de produse agricole şi agroalimentare. "Înainte de a răspunde cum putem avea grijă de nouă miliarde de oameni, ar trebui să vedem cum putem hrăni 20 de milioane de români, reducând masiv exporturile agroalimentare ale României", a subliniat Rareş Niculescu. Participanţii la forum au făcut apel şi la necesitatea realizării unor programe pentru echilibrul mondial al stabilităţii preţurilor produselor agricole. "Abordarea regională a acestei probleme poate fi o soluţie eficientă. În prezent, facem o reformă totală a sectorului de apă pentru a putea obţine o eficienţă maximă, dar este necesară şi o voinţă politică coerentă pentru a putea realiza cerinţele FAO", a precizat Dimitri Izvetov, ministrul adjunct al agriculturii din Bulgaria.