Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Executivul european recomandă admiterea României în Schengen
Comisia Europeană şi-a reiterat recomandarea ca trei state membre ale UE - Croaţia, Bulgaria şi România - să fie admise în Schengen întrucât au îndeplinit criteriile de aderare, conform Raportului privind starea spaţiului Schengen pentru 2022, publicat pe site-ul Executivului UE și preluat de Agerpres.
Documentul reiterează „importanţa finalizării spaţiului Schengen şi invită Consiliul să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a acestui spaţiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile. Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”.
Recomandarea Comisiei va sta la baza discuţiilor dintre europarlamentari şi miniştrii afacerilor interne cu ocazia Forumului Schengen din 2 iunie şi a viitorului Consiliu Schengen din 10 iunie.
Raportul stabileşte și o listă de priorități pentru perioada 2022-2023 atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, cum ar fi punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice şi a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor; valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră; asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor.
Schengen este un spaţiu de liberă circulaţie, fără controale la frontierele interne, între 26 de ţări (22 de state din UE plus Islanda, Liechtenstein, Elveţia şi Norvegia). Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen şi lucrează în altul, iar 3,5 milioane de persoane tranzitează zilnic dintr-un stat Schengen în altul. (C. Z.)