Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Există pesticide şi în produsele organice

Există pesticide şi în produsele organice

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 14 Iulie 2009

▲ Un raport anual al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) indică, pentru prima dată, existenţa de pesticide şi în produsele organice analizate, relevând astfel că şi astfel de produse intră în contact cu substanţe sintetice ▲ Nivelul maxim de reziduuri înregistrate la fructele şi legumele organice testate este de 1,24%, faţă de 3,99% pentru produsele convenţionale ▲

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a analizat anul acesta, pentru prima dată, atât mostre din produse organice, cât şi alimente obişnuite. Din totalul mostrelor analizate, 96% au fost în conformitate cu Nivelul Maxim de Reziduuri (MRL) pentru pesticide, în timp ce 4% au depăşit acest nivel, potrivit raportului. Totuşi, rezultatele raportului de anul acesta sunt mai bune decât cele din anul precedent, când 5% din mostre depăşeau MRL.

Reziduurile a 354 de pesticide au fost găsite în cantităţi măsurabile în fructe şi legume, în timp ce reziduurile a 72 de pesticide au fost depistate în cereale.

Raportul accentuează că „în majoritatea cazurilor, MRL sunt mult sub nivelurile toxicologice acceptabile“, adăugând că „dacă un reziduu depăşeşte MRL, nu e neapărat adevărat că cei care consumă sunt în pericol“.

O noutate în raportul din acest an a fost că, pentru prima dată, ţările au oferit date, la nivel european, în privinţa pesticidelor din alimentele organice.

Dacă cerealele, fructele şi legumele crescute în mod convenţional au tendinţa de a depăşi mai des limitele admise pentru pesticide, în cazul celor organice este îngrijorătoare chiar şi existenţa pesticidelor, indiferent de cantitate, pentru că aceste produse sunt, în general, comercializate ca fiind lipsite de pesticide. „Este adevărat că reziduurile de pesticide au fost găsite şi pe aceste mostre“, a declarat Ian Palombi de la EFSA, însă a adăugat că mostrele de fructe şi legume organice au, în general, rate mai mici de surplusuri peste MRL: 1,24%, faţă de 3,99% în cazul fructelor şi cerealelor convenţionale.

Raportul EFSA arată că, deocamdată, nu există reglementări cu limite de reziduuri stabilite pentru produsele organice. Palombi a mai arătat că unele ţări UE nu au putut trimite rezultate pentru produse organice.

În timp ce Alfred Schädeli, de la Institutul de Cercetare pentru Agricultură Organică (FiBL, din Elveţia), s-a declarat surprins de faptul că mostrele de fructe şi legume organice conţin urme de pesticide „pentru că, de obicei, fermierii nu folosesc deloc pesticide şi fertilizatori“, Phil Newton, de la Asociaţia Europeană de Protecţie a Recoltelor, care reprezintă producători ca Bayer CropScience, BASF, Syngenta şi Monsanto, este de o cu totul altă părere. „Toate formele de agricultură folosesc pesticide, inclusiv organice care au reziduuri. Industria noastră furnizează aceste produse şi utilizatorilor organici“, a spus Newton, pentru EurActiv. De asemenea, Gabriela Wyss de la FiBL spune că „este absolut adevărat că pesticidele sunt folosite şi în culturile organice“, însă insistă că substanţele „nu sunt pesticide sintetice“, ci „produse naturale“. „Ceea ce le face diferite este felul cum acestea reacţionează la mediu“, spune Wyss, adăugând că acestea „sunt toxice“, dar „într-o fereastră de timp foarte îngustă“.

Wyss a sugerat că urmele de pesticide găsite în alimentele organice ar fi putut proveni din chimicalele cu durată mare de viaţă, care au fost interzise cu ani în urmă şi care sunt, încă, prezente în sol sau aer.