Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Expoziţia „Francezi şi români în Primul Război Mondial“
Cu prilejul comemorării unui secol de la izbucnirea Primului Război Mondial, Muzeul Banatului din Timişoara găzduieşte în această perioadă expoziţia itinerantă „Francezi şi români în Primul Război Mondial“. Aceasta se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară sub patronajul Ambasadei Franţei la Bucureşti, în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României.
Evenimentul este organizat în amintirea importantului rol pe care l-a avut Franţa în restructurarea armatei române şi a sprijinului pe care l-a acordat României în anii marii conflagraţii. Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 11 iulie, la Galeria Theresia a Muzeului Banatului din Timişoara, în prezenţa a numeroşi istorici, oameni de cultură şi timişoreni de toate vârstele, dornici să ia contact, prin intermediul celor expuse, cu cele mai importante momente din anii războiului. Din expoziţie fac parte şi documente din fondul Serviciului Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale.
O istorie comună, în imagini, a celor două ţări
„Expoziţia este prilejuită de comemorarea centenarului Primului Război Mondial şi îşi propune să pună în evidenţă relaţiile româno-franceze din acea perioadă, practic, o istorie comună a celor două ţări din perioada 1914-1918. Expoziţia a fost organizată pe baza documentelor care se află în păstrarea Arhivelor Naţionale, a Muzeului Militar din Bucureşti, dar şi din alte arhive ale instituţiilor şi autorităţilor publice, câteva dintre acestea provenind chiar din arhivele federale germane. Materialele expuse evidenţiază cooperarea româno-franceză în perioada Primului Război Mondial. Fotografiile şi documentele reconstituie desfăşurarea evenimentelor şi evocă cele mai importante personalităţi ale vremii care au schimbat cursul istoriei. Materialul ilustrativ al expoziţiei prezintă imagini ale etapelor prin care a trecut România în acele vremuri, mai ales după anii de neutralitate, când a intrat în război de partea Antantei. Legătura dintre cele două ţări s-a menţinut şi după încheierea războiului, când sprijinul diplomatic al Franţei a contribuit la realizarea României Mari, unul din noile state independente ale Europei“, a precizat Raul Rus, şeful Serviciului judeţean al Arhivelor Naţionale Timiş. Expoziţia poate fi vizitată în cursul lunii iulie la Bastionul Theresia al Muzeului Banatului din str. Martin Luther nr. 4 din Timişoara.