Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Expoziţia ,,Ilie Moise - crochiu de colecţie“, la ASTRA
Complexul Naţional Muzeal „ASTRA“ din Sibiu pregăteşte, ca dar de sărbători, un eveniment cultural deosebit, şi anume Expoziţia ,,Ilie Moise - crochiu de colecţie“. Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie, de la orele 12.00, la Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder (Casa Hermes, Piaţa Mică nr. 11), iar cei interesaţi vor putea să o viziteze până pe 13 februarie 2015.
Conform unui comunicat oficial remis de instituţia sibiană, expoziţia face parte din cunoscuta serie ,,Colecţii şi Colecţionari“, iar ea cuprinde piese din colecţia personală a profesorului Ilie Moise. Colecţia este alcătuită din aproximativ 2000 obiecte cu o valoare artistică şi muzeistică impresionantă: farfurii, căncee, cahle etc. Colecţia acoperă perioada dintre secolele XVIII şi XX, iar din punct de vedere geografic, ea cuprinde aproape tot arealul românesc.
Ceramică şi artă populară
În Expoziţia ,,Ilie Moise - crochiu de colecţie“ predomină obiectele din ceramică, majoritatea cu o funcţie ritualică bine determinată, implicate, de obicei, în ceremoniile tradiţionale legate de viaţa omului, şi anume de la naştere până dincolo de mormânt.
Expoziţia se doreşte a fi o ilustrare a activităţii de cercetare a domnului profesor Ilie Moise şi, în egală măsură, un omagiu adus acestui domn şi mare colecţionar, pasionat de artă populară şi de folclor. Din program nu vor lipsi surprizele pregătite de muzeografi pentru participanţi.
Născut în comuna Cut, judeţul Alba, în 13 februarie 1948, Ilie Moise şi-a însuşit din copilărie pasiunea pentru folclor şi obiceiuri. În prezent, profesorul Ilie Moise face parte din Comisia de Folclor şi Etnologie a Academiei Române şi din Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. (Ştefan Mărculeţ)