Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Expoziţie de artă bizantină la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
A 10-a ediţie a Zilelor Artei Bizantine a avut loc la Cluj-Napoca între 10-11 martie 2014. Evenimentul a debutat în seara zilei de 10 martie cu vernisajul unei expoziţii a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin“, pe tema „Concepte în arta bizantină“, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, le-a adresat participanţilor un cuvânt despre importanţa artei bizantine în spaţiul sacru. „Pentru omul religios, lipsa de omogenitate spaţială se reflectă în experienţa unei opoziţii între spaţiul sacru, singurul care este real, care există cu adevărat, şi restul spaţiului, adică, întinderea amorfă care ne înconjoară. Noi ne rugăm lui Dumnezeu ca acest spaţiu amorf să nu ne copleşească, ci spaţiul sacru să-şi reverse influenţa lui asupra vieţii noastre“, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
În cadrul manifestării, teologul Radu Preda a susţinut o prelegere despre arta bizantină, făcând referire în special la modul în care contemporaneitatea percepe această artă liturgică. Spre final, cei prezenţi au asistat la un concert de muzică bizantină susţinut de grupurile „Sfântul Ioan Damaschin“ şi „Deisis“.
În cea de a doua zi a manifestării, publicul a asistat la o dezbatere pe tema „Cât de bizantini mai suntem?“, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu participarea teologului Radu Preda, a sociologului Pop Simion, a artistului Sorin Albu şi a arhitectului Călin Chifăr. (Alexandra Andereş)