Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Expoziţie dedicată jertfei şi martiriului
Vernisajul expoziţiei „Brazii” a artistei Elena Murariu a avut loc luni, 11 februarie, la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Bucureşti. Aceasta conţine lucrări de pictură, sculptură şi fotografie pe tema jertfei şi a martiriului. Ea se adresează îndeosebi tinerilor, dar şi vizitatorilor de orice vârstă, căci, prin jertfa lor, eroii prezentaţi în lucrările Elenei Murariu sunt nemuritori în istoria neamului românesc. Despre lucrări au vorbit poeta Ana Blandiana, scriitorul Dan Mircea Cipariu, Elena Murariu, pr. prof. Gheorghe Holbea şi părintele protopop Florin Busuioc.
Expoziţia „Brazii” face parte dintr-un proiect mai amplu desfăşurat în cadrul Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Bucureşti, intitulat „Educaţia prin cultură”. Amfitrionul vernisajului de luni seară a fost Mona Şerbănescu, directoarea instituţiei de învăţământ care a găzduit acest eveniment cultural. În deschidere, scriitorul Dan Mircea Cipariu a arătat că expoziţia oferă vizitatorilor „o relaţie între lumea de sus, nevăzută, şi lumea de jos, retezată. Avem trei paliere de lectură, în partea cea mai de sus avem expus porumbelul, care simbolizează pe Sfântul Duh, în cel de-al doilea plan găsim expuse portretele martirilor brâncoveni, apoi avem efigiile eroilor Revoluţiei din 1989, aşa cum au fost ele transcrise vizual din Cimitirul Eroilor din Bucureşti, iar în partea de jos avem brazi seceraţi”.
Cu emoţie, Elena Murariu a vorbit despre modul cum a luat naştere această expoziţie şi despre bucuria şi folosul de a expune într-o şcoală pentru stimularea culturală şi creativă a elevilor. „În registrul podelei, central, pe coloana cerului, între brazii seceraţi se află un brad viu. La fel în încăperea dedicată expoziţiei martirilor şi mucenicilor, avem un brad verde. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este pentru viaţă şi verticalitate. Şi nu este întâmplător că şi eu ţin acest buchet de ghiocei în mână, care ne trimit la primăvară, la speranţă şi Înviere.”
Despre martirii neamului şi eroii ideologici a vorbit şi pr. prof. Gheorghe Holbea, care a spus că expoziţia este „un pelerinaj prin istoria neamului românesc, pornind de la martirii primelor veacuri creştine de la Durostorum, apoi trecând prin jertfa martirilor brâncoveni, prin jertfa martirilor din închisorilor comuniste şi ajungând la jertfa eroilor din decembrie 1989. Această istorie răstignită duce spre Înviere. Prin aceşti martiri ai neamului dobândim modele de comportament şi atitudine, prin care redescoperim sensul unor istorii, altfel aparent absurde. Martiriile înseamnă tot atâtea istorii ale Învierii. De aceea este important să ţinem vii aceste istorii, căci pentru noi creştinii memoria martirajului nu se reduce doar la o mitologie, ci e un fapt integral, care i se întâmplă unei persoane reale, în care se găsesc atât cele de aici, cât şi cele din lumea de dincolo. Iar prin această expoziţie rememorăm martirajul în mod iconografic, căci avem aici icoane ale neamului, realizate de Elena Murariu”.
În discursul de prezentare, Ana Blandiana a făcut o comparaţie între eroi, victime şi martiri. Pe lângă eroii evocaţi de antevorbitorii săi, scriitoarea a amintit pe eroii din închisorile comuniste. În opinia poetei „nu toate victimele sunt eroi. În memorialul de la Sighet, nu toţi deţinuţii politici au fost şi eroi. Sunt oameni care au murit, nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru ceea ce au fost. Majoritatea victimelor comunismului, de altfel, au fost condamnaţi fără să fi făcut nimic. Vreau să spun că a fi erou este mai mult decât a muri. Eroi au fost şi Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu, care şi-au slujit neamul cu demnitate”. În societatea românească în care valorile autentice sunt cu greu recunoscute, Ana Blandiana a apreciat expoziţia ca fiind „o activitate foarte importantă pentru educaţia elevilor”.
Părintele Florin Busuioc, protopop al sectorului 3 din Capitală, a prezentat simbolistica bradului în viaţa creştinului, arătând că bradul creşte, în general, la munte, care e un loc al stabilităţii şi al rugăciunii. „Bradului îi place la munte pentru că e aer curat şi nu se confundă cu alţi copaci. La fel eroii şi martirii se ţin de adevărul peren al Mântuitorului Iisus Hristos. Bradul însoţeşte omul la naştere, este împodobit apoi la nuntă şi mai apare în cimitir. Dacă privim cu atenţie bradul, vedem că acesta ia forma crucii. Iată că bradul şi crucea sunt două simboluri. Bradul este o reprezentare a naturii, iar crucea e un simbol al unirii întregii creaţii, a cerului cu pământul şi a oamenilor între ei. Bradul rămâne întotdeauna verde, chiar dacă iarna vine peste el. La fel cum peste noi vin diverse necazuri, dar trebuie să ne păstrăm mereu nădejdea.”
În timpul expoziţiei, directoarea liceului, Mona Şerbănescu, a invitat pe elevi să deseneze „brazii lor”, într-un spaţiu special amenajat pentru ei, alături de exponatele artistei Elena Murariu. Copiii vor putea completa expoziţia cu desenele lor timp de două săptămâni.