Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Extinderea UE din 2007, ultimul act de eliberare al rromilor în Europa
Europarlamentarul social-democrat Adrian Severin a susţinut acest lucru la o conferinţă organizată de Grupul Socialist din PE cu privire la Strategia europeană pentru comunitatea rromă. În opinia lui Severin, „eliberarea“ trebuie privită ca o oportunitate de a ajuta rromii. „Trebuie să privim cea mai recentă extindere a Uniunii Europene ca ultimul act de eliberare al comunităţii rrome în Europa. Să nu uităm că, în centrul şi estul Europei, minorităţile au fost tratate de statele comuniste ca prizonieri“, a declarat eurodeputatul social-democrat român, precizând că „această eliberare nu trebuie percepută ca o problemă, ci ca o oportunitate de a ajuta populaţia rromă să ajungă la o viaţă demnă“.
De asemenea, s-a subliniat faptul că rromii nu constituie un grup omogen în toată Europa şi, din acest motiv, soluţiile şi practicile dintr-o ţară nu pot fi transferate în alte ţări. „Nu există contradicţie între acţiunea locală, naţională şi europeană. Rromii sunt cetăţeni europeni, deci au dreptul la o politică europeană care să ofere o viziune coerentă“, a atenţionat Severin.
Grupul Socialist din PE doreşte să pună lupta împotriva excluderii şi discriminării rromilor pe agenda politică europeană. În ianuarie 2008, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind situaţia populaţiei de etnie rromă care făcea apel la Comisia Europeană să pregătească o comunicare, privitor la cum poate UE să coordoneze şi să promoveze eforturile de îmbunătăţire a situaţiei comunităţii rrome. Mai mult, rezoluţia propune ca rromii să fie recunoscuţi ca o minoritate europeană transnaţională. Potrivit executivului comunitar, populaţia rromă continuă să fie cel mai discriminat grup din Europa, fiind necesară o acţiune urgentă pentru a remedia această situaţie. În UE se estimează că trăiesc aproximativ 10 milioane de etnici rromi.