Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Facilităţi fiscale pentru cei care îşi plătesc datoriile până în martie
Contribuabilii pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere dacă îşi vor achita obligaţiile de plată administrate de ANAF şi datorate bugetului de stat, potrivit unei ordonanţe adoptate de Guvern. De facilităţile fiscale pot beneficia, în anumite condiţii, persoanele fizice, juridice, dar şi primăriile.
Persoanele fizice sau juridice care îşi vor achita până la sfârşitul lunii martie a anului viitor obligaţiile de plată datorate bugetului general restante la 30 septembrie anul acesta şi administrate de ANAF vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, potrivit unui act normativ adoptat de Guvern la mijlocul săptămânii trecute. De asemenea, contribuabilii care plătesc până la 30 iunie anul viitor o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie, administrate de ANAF, potrivit Agerpres.
De aceste facilităţi fiscale vor putea beneficia contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică dacă îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiţii. Astfel, în afara termenelor amintite mai sus care trebuie respectate, trebuie stinse toate obligaţiile de plată principale curente, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016 până la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere şi a cotei din dobândă (a accesoriilor). De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.
Guvernul arată că, începând cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, dobânzile de întârziere la plată se reduc de la 0,03% pe zi, cât sunt în prezent, la 0,02% pe zi, iar penalităţile de întârziere la plată se reduc de la 0,02% pe zi, cât sunt în prezent, la 0,01% pe zi.
Contribuabilii cărora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii la data intrării în vigoare a OUG au posibilitatea de a efectua plăţi din sumele indisponibilizate, iar măsura se va aplica temporar pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei şi 30 iunie 2016, cât şi pentru popririle înfiinţate ulterior intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de 30 iunie 2016. Totodată, contribuabilii aflaţi în insolvenţă sau reorganizare pot beneficia de aceste facilităţi fiscale dacă îndeplinesc condiţiile impuse de ordonanţa de urgenţă.
În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevăzută se acordă dacă consiliul local emite o hotărâre în acest scop. În acest caz, facilitatea vizează anularea a până la 73,3% din majorările de întârziere ce reprezintă componentă de penalitate de întârziere.
Contribuabilii care la data de 30 septembrie beneficiază de eşalonarea la plată pot beneficia şi de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile eşalonate la plată şi nestinse la data respectivă dacă eşalonarea la plată se finalizează până la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda achitată odată cu plata ratei de eşalonare se restituie potrivit Codului de procedură fiscală.