Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Facturi de energie la nivelul din decembrie 2020
Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor votate ieri de Camera Deputaților, a estimat ministrul interimar al energiei. Compensările se acordă pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, deci vor apărea în facturile din decembrie-aprilie. Vor beneficia de schema de sprijin atât populația, cât și IMM-uri, cabinete medicale, spitale, școli, biserici, ONG-uri.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie. Potrivit ministrului interimar al energiei, Virgil Popescu, de compensări va beneficia circa 70% din populație, iar „românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie”.
Pentru consumatorii casnici, arată actul normativ, schema de sprijin cuprinde acordarea unei compensații de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi de cel mult 33% din valoarea preţului gazelor naturale din contractul de furnizare. Clienţii casnici care beneficiază de compensare sunt cei care au un consum de energie electrică de maximum 1.500 kWh pentru perioada noiembrie 2021 - martie 2022 şi de gaze - echivalentul în kWh a 1.000 mc de gaze naturale, tot pentru întreaga perioadă.
Legea „oferă celor care au un consum până în 300 kWh lunar sau 200 mc lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale”, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.
Preţul final achitat de clientul casnic nu poate scădea sub preţul de referinţă care este de 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și de 125 lei/MWh pentru gaze naturale. Totodată, consumatorii vulnerabili vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.
Pe lângă compensările acordate, actul normativ prevede și o plafonare a preţurilor la cel mult 1 leu/kWh pentru energie şi la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale.
Operatorii economici, precum IMM-uri, cabinete medicale şi alte profesii liberale, vor fi exceptaţi, în cazul energiei electrice, de la plata unor taxe, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, de distribuţie, de servicii de sistem, de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare şi accizei, iar în cazul gazelor naturale, vor fi exceptaţi de la plata costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.
În cazul CET-urilor, Guvernul va aloca bugetelor locale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh. (C. Z.)