Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Facturi mai mici la gazele naturale
Prețul gazelor în facturile consumatorilor casnici, începând cu cele pe aprilie, va scădea la 0,23 şi 0,25 lei/kWh, mult sub plafonul de 0,31 lei/kWh, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
„La gaze naturale, consumatorul casnic are un plafon de 0,31 lei/kWh. Din mai anul trecut, facturile la consumatori au scăzut mult sub plafon, au fost 0,27-0,28 lei/kWh. Acum, din aprilie, ne aşteptăm la o scădere şi mai mare. Am auzit de 0,23 lei. Eu mă aştept la tarife între 0,23 și 0,25 lei/kWh să primiţi în facturi. Se pare că ieşirea din schema de plafonare decurge cumva lin”, a afirmat Urluescu, marți, la evenimentul „Energy R/Evolution - România în tranziţia energetică: tensiune şi rezistenţă”.
În privința energiei electrice, el a menţionat că sunt mai multe categorii de plafoane.
„Dacă ne referim la plafonul de 1,3 lei pe kWh, unde sunt consumatorii non-casnici şi cei casnici care au un consum ceva mai ridicat, credem că ieşirea din schema de plafonare va decurge relativ lin. Pe casnic, în momentul de faţă, sunt şapte oferte cu preţ sub 1,3 lei - şi ne aşteptăm să crească numărul de oferte. În ceea ce priveşte celelalte două plafoane la casnic, respectiv 0,8 lei şi 0,68 lei/kWh, acolo lucrurile sunt puţin mai delicate, fiindcă plafonul de 0,68 lei pentru unele zone din ţară nici măcar nu acoperă toate taxele, tarifele pe care furnizorul le colectează doar ca să le dea mai departe”, a mai spus președintele AFEER.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, prețul gazelor a scăzut cu 10,79% în luna aprilie față de martie 2024, iar cel al energiei electrice, cu 4,15%. (C. Z.)