Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Facturile la energie și căldură vor fi la nivelul iernii trecute
Preţurile de la iarnă la gaze şi energie electrică vor fi similare celor din sezonul rece precedent, deoarece schema de compensare care funcționează de la 1 ianuarie 2023 va fi în vigoare încă 5 luni, până la 1 aprilie 2025. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a dat asigurări că sistemul energetic este pregătit pentru iarnă, gradul de umplere în lacurile de acumulare este de aproape 70%, iar depozitele de gaze sunt în supraplin.
Ministrul energiei a reamintit că și în această iarnă vor fi în vigoare prețuri plafonate la energie electrică și la gaze naturale, astfel că un consumator casnic va plăti maximum 0,31 lei/kWh la gaz, iar la energie electrică, în funcţie de nivelul de consum, se păstrează tarifele între 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 kWh și 1,3 lei/kWh pentru peste 300 kWh consumați lunar.
„Preţurile (la facturi - n. r.) nu vor fi mai mari decât iarna trecută. Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie”, a spus ministrul Sebastian Burduja la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024-2025 pentru sistemul energetic naţional”.
El a dat asigurări că pregătirile sistemului energetic acoperă necesitățile de energie și de gaze ale unei ierni normale. „Suntem cu pregătirile în bună regulă. În condiţiile unei ierni normale, cu câteva episoade pe lună, de la câteva zile până la o săptămână, de viscol şi ger nu ar trebui să întâmpinăm nici un fel de problemă. Pot spune că avem un grad de umplere satisfăcător în lacurile de acumulare, aproape de 70%. A fost o abordare prudentă a Dispeceratului Energetic Naţional, împreună cu Hidroelectrica, pentru că intrăm în iarnă după un an foarte secetos, cu o producţie hidro mult mai mică decât cea de anul trecut, intrăm cu un nivel care ne permite un confort pentru abordarea provocărilor din sezonul rece. La fel, la gaze deja ne-am obişnuit, avem depozitele în supraplin şi avem şi ţinta europeană îndeplinită cu 70 de zile înainte”, a precizat Burduja, potrivit Agerpres.
Referitor la funcționarea mecanismului de compensare în această iarnă, Dana Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie - ACUE, a tras un semnal de alarmă cu privire la întârzierea de aproape un an a plăţilor către furnizorii de energie în contul schemei de plafonare. Din cauza întârzierii, a susţinut ea, există riscul ca furnizorii să aibă probleme de lichiditate. „Ei plătesc foarte mult din ceea ce se regăseşte în factura clientului final. Ei plătesc la termene fixe achiziţia de energie, deci nu beneficiază de întârzieri care să permită întârzieri în încasarea acestor bani. Deci, aici ne dorim o accelerare a modului în care ANRE analizează şi confirmă către cele două ministere de resort plăţile de achitat către furnizori”, a subliniat reprezentantul ACUE la același eveniment. (C. Z.)