Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Falsa „Telemea de Sibiu” va dispărea de pe piață

Falsa „Telemea de Sibiu” va dispărea de pe piață

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 18 Octombrie 2019

Telemeaua de Sibiu a devenit miercuri al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană. Prin înregistrarea oficială a denumirii „Telemea de Sibiu” se va stopa invazia de produse false vândute sub acest nume pe piaţa românească, singurii care vor putea să folosească denumirea fiind cei zece membri ai Asociaţiei producătorilor de „Telemea de Sibiu”, dar și alți producători din zonă care vor deveni certificați.

Decizia de înregistrare în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul „Telemea de Sibiu” a fost publicată, miercuri, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Telemeaua de Sibiu este o brânză semitare, produsă integral din lapte de oaie crud, proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag, se arată în descrierea MADR. Se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minimum 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricare provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune. „Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă”, mai notează ministerul de resort.

MADR menţionează că Asociaţia producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice, situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională moştenită din timpuri străvechi şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.

Ministrul interimar al agriculturii, Petre Daea, susţine că înregistrarea la UE a produsului „Telemea de Sibiu” era necesară, pentru că astfel se va stopa falsificarea acestui tip de brânză pe piaţa românească.

„Toţi am văzut că se prezentau pe piaţă cu telemeaua de Sibiu, peste tot aveai brânză de la Jina. (…) Şi atunci am luat această măsură (de a înregistra produsul la UE, n.r.), nu a fost uşor, nu au dorit-o mulţi (...). Până nu înregistrăm produsul ca să stopăm această piaţă paralelă, această falsificare şi această dorinţă de câştig imediat şi nemeritat, nu putem să facem ordine”, a precizat Daea, potrivit Agerpres.

Daea a mai spus că o a doua consecință după înregistrarea produsului s-a văzut deja în intenţia și a altor producători de a intra în Grupul aplicant pentru a deveni şi ei autorizaţi să facă acest tip de brânză și pentru a-şi proteja producţia.

În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Ibăneşti și Telemea de Sibiu.