Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Fără jucării în pungile cu cereale
▲ Cantitatea de produse chimice, precum plumbul, utilizate în fabricarea jucăriilor va fi limitată, iar începând cu 2009, toate jucăriile care conţin substanţe cancerigene vor fi interzise şi retrase de pe piaţa europeană ▲
Siguranţa jucăriilor se află din nou în discuţii pe masa oficialilor europeni, comisarul european pentru Industrie, Guenther Verheugen, anunţând principalele elemente ale planului de revizuire a standardelor europene în domeniul siguranţei jucăriilor. Documentul propune interzicerea anumitor substanţe chimice şi restricţii în ceea ce priveşte jucăriile-surpriză din interiorul unor produse ambalate precum cerealele, dulciurile şi cunoscuţii pufuleţi de pe piaţa românească. Reglementarea normelor UE privind siguranţa jucăriilor, aflată de mai mulţi ani pe agenda UE, a fost în mod vizibil accelerată după retragerea de pe piaţă a aproximativ 20 de milioane de jucării produse în China din cauza nivelului ridicat de plumb din vopsea şi a altor componente care prezentau riscuri pentru copii. Comisarul Verheugen a arătat că intenţionează să limiteze cantitatea de produse chimice utilizate în fabricarea jucăriilor, precum plumbul, şi doreşte interzicerea completă, începând din 2009, a jucăriilor care conţin substanţe cancerigene. Jucăriile-cadou din pungile cu alimente vor fi supuse unor reguli mult mai stricte, acestea fiind, de cele mai multe ori, jucării de o calitate îndoielnică, cei mici se pot îneca oricând, atât cu ambalajul din jurul acestor jucării, cât şi cu părţile componente ale acestora. „Sănătatea şi siguranţa copiilor nu sunt negociabile şi nu pot fi subiect de compromis. De aceea, trebuie să ne asigurăm că jucăriile de pe piaţa europeană sunt sigure“, a declarat Guenther Verheugen. Propuneri privind reglementarea acestui sector vizează interzicerea utilizării substanţelor chimice care ar putea provoca cancer, o reducere semnificativă a limitelor pentru anumite produse chimice periculoase precum plumbul şi mercurul, interzicerea mirosurilor care pot provoca alergii, avertismente mai detaliate pe etichete, interzicerea jucăriilor care sunt plasate în interiorul unor produse alimentare ambalate şi pentru care trebuie să consumi produsul pentru a le găsi, o mai mare vizibilitate a mărcii CE pe etichetă şi reguli mai aspre pentru producătorii şi importatorii care produc jucării nesigure. Proiectul cu propuneri are nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a celor 27 de state membre UE şi va fi pus în discuţie, cel mai probabil, în sesiunea plenară viitoare a Parlamentului European.