Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fără televizor înainte de împlinirea vârstei de 3 ani
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat o serie de prevederi din Codul audiovizual privind protecţia minorului, referitoare la dreptul la propria imagine, respectarea vieţii private şi defăimare. Totodată, CNA îi sfătuiește pe părinți să stabilească reguli cu privire la alegerea emisiunilor vizionate de copii, timpul petrecut de aceștia în fața televizorului și momentul consacrat acestei activități.
În ședința CNA de miercuri, au avut loc dezbateri pe unele articole din Codul audiovizual având temă protecţia minorului, dar și dreptul la propria imagine, respectarea vieţii private şi defăimarea, astfel că au fost votate votate mai multe modificări.
La articolul 6 s-a stabilit că radiodifuzorii nu au voie să dea elemente de identificare, cu sau fără voie, ale copiilor între 14 şi 16 ani, dacă minorul este victimă sau martor, iar între 16 şi 18 ani s-a păstrat varianta cu acceptul minorului, al părintelui sau al tutorelui, stipulându-se ca acceptul să fie la „solicitarea scrisă”, potrivit Agerpres.
Pentru articolul 18, alineatul 1, care prevede că nu pot fi difuzate în intervalul orar 6:00-23:00 producţii care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat, s-a adăugat prevederea „sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate”, iar la litera b, care prevedea „scene de sex, limbaj sau comportament obscen”, a fost adăugat „trivial şi vulgar”. De asemenea, la litera c a fost stipulat că nu pot fi prezentate persoane în ipostaze degradante, „chiar dacă acestea şi-au dat acordul”.
Pe de altă parte, părinții sunt singurii responsabili pentru modul în care copiii, mai ales cei foarte mici, sunt expuși la programe televizate neadecvate, la ore nepotrivite și pentru un timp nepermis de lung. Având în vedere studiile care demonstrează că programele TV pot influența negativ sănătatea și dezvoltarea copiilor, CNA, ca autoritate publică autonomă însărcinată cu apărarea interesului public în domeniul serviciilor de programe audiovizuale (radio, televiziune), a publicat pe site-ul propriu o serie de recomandări pentru părinți.
Astfel, copiii care nu au împlinit 3 ani nu au ce căuta în fața televizorului, deoarece „televiziunea, cu fluxul său de imagini, nu este adaptată copiilor mai mici de 3 ani, care au nevoie să interacționeze cu persoanele și cu obiectele aflate în apropierea lor”. Pentru copiii între 3 și 6 ani, Audiovizualul recomandă limitarea vizionării la programele special concepute pentru această vârstă.
Membrii CNA nu recomandă adulților vizionarea programelor de ştiri împreună cu un copil mai mic de 8 ani, întrucât violenţa reală îl poate afecta pe acesta mai mult decât cea ficţională. Părinții care au copii între 8 şi 10 ani sunt sfătuiți să aleagă programe care se adresează întregii familii fără restricţii și să le urmărească împreună cu copiii. După împlinirea vârstei de 10 ani, conţinutul de programe poate fi diversificat, acordând atenţie diferitelor clasificări aplicate programelor în vederea protejării minorilor. „Este necesar să vă ajutaţi copilul să înţeleagă importanţa semnelor de avertizare (AP, 12, 15), explicându-i acestuia că şi dumneavoastră vi s-a întâmplat să fiţi şocat de anumite lucruri văzute şi că nu doriţi ca el să aibă o experienţă neplăcută.” (…) Prin urmare, primul lucru pe care îl puteţi face pentru a vă proteja copilul de imagini violente este acela de a alege împreună ce va putea vedea în funcţie de vârstă şi a-i explica motivele alegerii, precizează CNA pe site-ul propriu.