Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fenomenul de secetă continuă să se accentueze
Specialiştii în agrometeorologie avertizează că în această perioadă în majoritatea zonelor de cultură continuă să se accentueze fenomenul de secetă pedologică din cauza lipsei precipitaţiilor. Potrivit prognozei de specialitate întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), până pe data de 8 octombrie inclusiv sunt estimate precipitaţii slabe.
Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 22 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între 1 şi 5 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16 şi 28 grade Celsius, la scara întregii ţări, în timp ce pe teritoriul agricol minima aerului va fi între 4 şi 15 grade Celsius, iar media diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12 şi 22 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt favorabile pregătirii terenurilor agricole în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate până la acest moment, sunt de părere specialiştii. În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, conform datelor existente, procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare vor fi în continuare întârziate, din cauza temperaturilor maxime ridicate din aer şi sol. De asemenea, lipsa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a solului germinativ, precum şi a proceselor de răsărire şi dezvoltare a primelor perechi de frunze, îndeosebi la rapiţa de toamnă. Conform experţilor, cultura de porumb va parcurge maturitatea deplină (70-100%), continuându-se lucrările de recoltare. Totodată, în centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartof se vor extinde suprafeţele recoltate din majoritatea zonelor de cultură. "Speciile pomiviticole vor înregistra coacerea rodului, maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, concomitent cu recoltarea fructelor. La culturile de rapiţă şi orz înfiinţate până la această dată se vor semnala germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze. Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor de recoltare şi eliberare a terenurilor de resturile vegetale", se menţionează în prognoza agrometeorogică publicată pe site-ul ANM. La data de 28 septembrie 2011, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Banat, cea mai mare parte a Crişanei, Maramureşului şi Moldovei, precum şi în sud-vestul Transilvaniei. În cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Crişanei, nordul şi, izolat, în estul Moldovei, conţinutul de umiditate prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim.