Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
Fericirea este strâns legată de încredere și conectarea umană
Finlanda a fost desemnată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru cel de-al optulea an consecutiv, potrivit World Happiness Report, informează DPA. România ocupă locul al 35-lea, cu un punctaj de 6,563 (din 10), în coborâre de pe locul 32 anul trecut. Raportul, realizat de Gallup, de Oxford Wellbeing Research Centre şi Sustainable Development Solutions Network, analizează evoluția unor indicatori care influenţează starea de bine a oamenilor, cum ar fi suportul social, venitul, sănătatea, corupţia. Pe primele 10 poziţii ale clasamentului se află Finlanda (cu un punctaj mediu de 7,736 din 10), Danemarca, Islanda, Suedia, Țările de Jos, Costa Rica, Norvegia, Israel, Luxemburg şi Mexic. Indexul cuprinde 147 de ţări, iar pe ultimul loc se află Afganistan (punctaj de 1,364 din 10).
Autorii studiului au descoperit, folosind o întrebare legată de așteptarea privind restituirea unui portofel pierdut de către cel care l-a găsit, că încrederea în semeni este mai strâns legată de fericire decât se crezuse. „Datele despre portofel confirmă faptul că oamenii sunt mult mai fericiţi când trăiesc într-un loc unde cred că oamenilor le pasă de ceilalţi”, a declarat economistul John Helliwell, editor-fondator al World Happiness Report.
Raportul mai susține, de asemenea, conexiunea puternică între obiceiul de a lua masa împreună cu alți oameni şi starea de bine. „În această epocă de izolare socială şi de polarizare politică trebuie să descoperim modalităţi pentru a îi aduce din nou pe oameni în jurul mesei - este un demers critic pentru bunăstarea noastră”, a spus Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la Universitatea Oxford.