Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Fermele familiale furnizează 80% din hrana mondială
Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, directorul general al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Jose Graziano da Silva, a subliniat „rolul crucial socio-economic, cultural şi de mediu pe care îl joacă, peste tot în lume, agricultura familială“.
La 16 octombrie, în fiecare an, este marcată la nivel mondial „Ziua Internaţională a Alimentaţiei“. Directorul general al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Jose Graziano da Silva, a afirmat cu această ocazie că agricultura de tip familial joacă un rol important în lupta mondială împotriva foametei şi „are nevoie de inovaţie într-o lume tot mai globalizată“. „Peste tot în lume, agricultura familială are un rol crucial socio-economic, cultural şi de mediu, care, pe fondul unor provocări serioase, trebuie să fie preţuită şi consolidată prin inovaţie“, a declarat directorul FAO, citat de Agerpres. Nu întâmplător, Naţiunile Unite au desemnat 2014 drept Anul Internaţional al Agriculturii Familiale (International Year of Family Farming).
Datele FAO arată că aproximativ 500 milioane de ferme din cele 570 de milioane de pe glob sunt conduse de familii şi ele sunt în principal cele care au grijă de resursele naturale. Totodată, fermele familiale, ca sector, reprezintă cel mai mare angajator din lume şi furnizează peste 80% din hrana mondială în termeni valorici, deseori fiind principalii producători de alimente proaspete. Cu toate acestea, populaţia „se bazează pe o hrană produsă de un procent mult mai mic de fermieri comparativ cu cel din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial“.
În opinia conducerii FAO, inovaţia este cheia: fermele familiale trebuie să facă inovaţii la sistemele pe care le folosesc, guvernele trebuie să-şi inoveze politicile specifice pe care ele le aplică pentru a sprijini fermele familiale, organizaţiile producătorilor trebuie să vină cu inovaţii pentru a răspunde mai bine cerinţelor agriculturii de subzistenţă, iar instituţiile de cercetări trebuie să procedeze la inovaţii trecând de la un proces de cercetare bazat în mod predominant pe transferul de tehnologie la un demers care să permită şi să recompenseze inovaţiile aduse chiar de fermele familiale. Deşi 63 de ţări în curs de dezvoltare au atins obiectivul prevăzut de „Millennium Development“ de reducere la jumătate a subnutriţiei cronice până în 2015, trebuie să se facă mai mult, deoarece circa 805 milioane de persoane din întreaga lume nu au suficientă hrană, a atenţionat şeful FAO.
Mai mult, potrivit unui raport publicat de Global Harvest Initiative, cererea pentru alimente va depăşi producţia dacă ritmul actual de producţie rămâne acelaşi în contextul în care populaţia lumii va fi, în 2050, de cel puţin 9 miliarde de persoane. „Ţările trebuie să dea prioritate agriculturii şi creşterii hranei în manieră sustenabilă. Dacă nu facem acest lucru am putea avea probleme mai repede, chiar din 2030“, a declarat directorul GHI, Margaret Zeigler. (Oana Nistor)