Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Fermierii cer derogare la tratarea semințelor pentru culturile de toamnă
Fermierii români au cerut Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) acordarea unor autorizații temporare pentru tratarea semințelor cu care se vor înființa culturile din această toamnă, din cauza numărului mare de dăunători care amenință viitoarele culturi agricole.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a trimis ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, o solicitare oficială prin care atenționează că în acest an s-a constatat o proliferare extremă a dăunătorilor, astfel că fermierii au nevoie de o derogare pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide, potrivit unui comunicat al AAC.
Fermierii susţin că înmulțirea dăunătorilor, care amenință randamentul culturilor agricole, a fost favorizată anul acesta de condițiile meteorologice de secetă pedologică severă și arșiță prelungită. „Din păcate, în prezent fermierii nu au la dispoziție o substanță de contact/sistemică omologată, eficientă în combaterea unei serii de dăunători din ce în ce mai vorace. Odată cu tendința de aprobare a unor molecule din ce în ce mai «prietenoase cu mediul» și tot mai costisitoare pentru fermieri, utilizarea tratamentului cu insecticide neonicotinoide al semințelor rămâne ultima soluție cu adevărat eficientă în diminuarea intensității atacurilor dăunătorilor de sol, așa cum o arată cercetările agricole desfășurate la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (ICDPP) București și susținute prin proiecte de cercetare, unde beneficiarul rezultatelor cercetării este chiar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, au menționat organizațiile care fac parte din AAC în cererea către MADR.
Monitorizarea impactului neonicotinoidelor
Tratamentul semințelor care trebuie semănate în toamnă este obligatoriu pentru culturi sănătoase în anul agricol care urmează, subliniază fermierii, dar şi pentru culturile care vor fi însămânțate anul viitor, în primăvară. „În condițiile unui an agricol 2022-2023 extrem de dificil pentru agricultorii din țara noastră, ne adresăm dvs. în legătură cu posibilitatea acordării autorizațiilor temporare de urgență pentru produsele insecticide pe bază de neonicotinoide, în vederea utilizării lor ca tratament pentru semințele care urmează să fie însămânțate în această toamnă, precum și inițierea derogărilor ce se impun pentru culturile ce vor fi înființate anul viitor în primăvară. (...) Dăunătorii care fac ravagii la cerealele păioase, în special la grâu, sunt: Zabrus tenebrioides, Agriotes spp. sau complexul de muște la cereale (Oscinella frit, Phorbia securis). Anul trecut, atacul de muște a fost unul foarte mare din cauza toamnei cu temperaturi anormal de mari. Chiar dacă neonicotinoidele nu combat direct muștele cerealelor, s-a constatat că acolo unde sămânța a fost tratată, atacul acestui dăunător a fost mult mai mic”, arată AAC în acelaşi document.
Agricultorii cer, de asemenea, ministrului Florin Barbu să inițieze un program de monitorizare a impactului pe care îl au neonicotinoidele, pentru o evaluare utilă în cazul tuturor actorilor implicați.