Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Fermierii, încurajaţi să-şi irige terenurile
Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare încurajează toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei pentru irigaţii să facă demersuri în acest sens, având în vedere lipsa precipitaţiilor în multe regiuni ale ţării, dar şi regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit din ultimele luni. Instituţia informează că, şi în 2020, apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat.
Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), suprafaţa totală pregătită pentru contractare şi irigaţii până la această dată se ridică la 1,4 milioane de hectare, fiind deservită de 1.800 km de canale şi amplasată pe 27 de judeţe.
ANIF a încheiat, prin filialele teritoriale, până în prezent, 556 de contracte, din care 503 multianuale şi 53 sezoniere, pentru o suprafaţă totală de 724.447 ha. În anul 2019, suprafaţa pe care s-au aplicat udări, inclusiv în luna decembrie, a fost de 747.776 ha, iar suprafaţa contractată a fost de 837.639 ha.
De asemenea, instituţia informează fermierii că, şi în 2020, apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat.
„Fermierii pot beneficia de apă gratuită indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane juridice, organizaţi în OUAI/FOUAI sau asociaţie agricolă“, precizează ANIF.
Pentru informaţii şi clarificări legate de încheierea contractelor, fermierii pot lua oricând legătura cu membrii conducerii Filialelor Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare, datele de contact ale acestora fiind publice şi disponibile“, precizează reprezentanţii ANIF.
Potenţialii beneficiari pot găsi pe site-ul ANIF, spre consultare, modelul de Contract multianual/sezonier pentru irigaţii.
Potrivit prognozei agrometeo publicată de Administraţia Naţională de Meteorologice, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi a Banatului, local în nord-vestul, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei.
Gradul de aprovizionare cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Oltenia şi Crişana, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei.
Un puternic semnal de alarmă privind seceta a tras anul trecut fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără. El susţine că aproape 70% din suprafaţa ţării a intrat într-un proces de aridizare din cauza schimbărilor climatice, iar irigaţiile nu mai sunt suficiente pentru a proteja culturile de temperaturile extrem de ridicate.